Pyszny i mięciutki chlebek z chrupiącą skórką pachnący delikatnie drożdżami i makiem.
Najlepszy jak nieco przestygnie, ale trudno się powstrzymać wyjmując go z piekarnika, by nie posmarować go od razu masłem i wcinać:)
Możecie go upiec w keksówce i otrzymać prostokątne klasyczne bochenki, jednak ja upiekłam je w dwóch formach do tarty, jest wtedy okrągły, a krojąc go otrzymujemy duże smaczne kromki, z których później można przygotować duże bruschetty:)
Składniki (na dwa bochenki):
- 1 kg mąki pszennej
- 600 ml letniej wody
- 7 g drożdży instant (1 opakowanie)
- jajko do posmarowania chlebków
- szczypta soli
- mak
- oliwa z oliwek i bułka tarta do wysypania blach
Przygotowanie:
Mieszam wszystkie składniki wraz z garścią maku, wyrabiam ciasto, odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dzielę ciasto na dwie części. Do wysmarowanej blaszki oliwą z oliwek i posypanej bułką tartą wlewam ciasto, smaruję jajkiem i posypuję makiem. Odstawiam jeszcze na 15 minut, by ciasto odpoczęło.
W tym czasie piekarnik nagrzewam do 190C bez termoobiegu. Piekę 20 minut na środkowej półce piekarnika. Wyłączam piekarnik i zostawiam bochenki w środku jeszcze przez parę minut.
Moje rady: Możecie zamiast maku użyć sezamu, siemienia lnianego, otrębów, suszonych pomidorów, oliwek, do woli.
Z ciasta upieczecie też bułki oraz przygotujcie spody do pizzy.
Smacznego 🙂