Pożywne, domowe danie na bazie wielu warzyw w towarzystwie zrumienionego boczku oraz kiełbasy. Potrawa z dodatkiem aromatycznych ziół to dla mnie podstawa. Danie jest zdrowe i pożywne – ze względu na dużą ilość warzyw, także konserwowych oraz syte – kiełbasa i boczek. Jeśli jesteście na diecie i chcielibyście odchudzić to danie zrezygnujcie z boczku, nawet kiełbasy. Choć, muszę przyznać, że zrumieniony na patelni z cebulką nadaje daniu wyjątkowy smak i zapach. Do tego fasola i groszek, które dodane zostały do leczo wraz ze swoimi sosami z puszki. Zdrowo, kolorowo, smacznie, domowo. . Zapraszam na leczo warzywne z kiełbasą i boczkiem.
Dodałam do dania także świeże warzywa przesmażone delikatnie na maśle klarowanym, dzięki którym danie zyskuje maślanego aromatu.
Leczo polecam jeść same lub z dodatkiem bagietki/grzanek z masłem.
SKŁADNIKI:
- 690 g passaty
- 250 g dobrej jakościowo kiełbasy
- 180 g boczku pokrojonego w kostkę
- puszka 400 g zielonego groszku konserwowego – użyłam firmy Jamar
- puszka 400 g białej fasolki konserwowej – także Jamar
- 2 cebule
- 2 cukinie
- 1 żółtka papryka
- 1 czerwona papryka
- 3 średnie pomidory
- ząbek czosnku
- 2 suszone pomidory
- garść czarnych oliwek (opcjonalnie)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, lubczyk, bazylia, papryka słodka i ostra, czosnek, łyżeczka vegety natur
- 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie
- łyżka cukru
- oliwa z oliwek
- łyżka masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1.
Na patelni bez dodatku tłuszczu przesmaż na rumiano boczek. Gdy tłuszczyk się pojawi, a boczek nabierze ładnego koloru dodaj pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę oraz posiekaną w drobne piórka cebulę, przypraw papryką słodką, ostrą, suszonym czosnkiem, majerankiem i lubczykiem. Dzięki temu zyskają pięknego aromatu. Można dodać przyprawy już do gotowego leczo, jednak gdy dodamy je podczas smażenia mięsa czy warzyw od razu zaczynają działać nadając ziołowego zapachu. W razie potrzeby dodaj łyżkę / dwie oleju. Smaż na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, tak by składniki zmiękły.
KROK 2:
Warzywa umyj, pokrój w średnią kostkę. Przesmaż na maśle klarowanym przez około 10-12 minut z dodatkiem pokrojonych w drobną kostkę suszonych pomidorów. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem.
KROK 3:
W głębszym garnku rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek, przesmaż czosnek posiekany w kostkę. Dodaj boczek z kiełbasą i cebulą z patelni z kroku 1:) razem z powstałym sosem. Dodaj liście laurowe i ziele. Następnie dodaj passatę (do butelki po passacie wlej około szklanki wody, wypłucz i ponownie wlej zawartość z butelki do garnka, nic się nie może zmarnować:), dodaj puszkę zielonego groszku oraz fasolę razem z sosami. Ja użyłam konserwowych warzyw polskiej firmy Jamar. Wyśmienite, do tego skład bez zbędnych składników. Zawierają tylko to co potrzebne: wybrane warzywo, wodę i sól. Delikatne, smaczne i warzywne:)
KROK 4:
Połącz warzywa z patelni z leczo znajdującym się w garnku, dodaj całe oliwki (jeśli chcesz możesz je przekroić na pół). Mieszaj, dopraw do smaku, dolej szklankę wody i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Smacznego 🙂
Zasmakuj Kuchni