Kruche, wyjątkowe ciasteczka maślane, którym nie można się oprzeć. Za to można polać je kolorowym lukrem czy czekoladą, udekorować, smakować 😉
Jest świątecznie, nie tylko pierniczki smakują w Boże Narodzenie – takie ciasteczka z pewnością znajdą swoich fanów 🙂 Są bardzo kruche, maślano-cynamonowe, pyszne ♥
Inne pomysły na takie ciasteczka? Proszę bardzo 😉 wystarczy dodać do takiego ciasta:
- 70 g wiórków kokosowych, będą ciasteczka kokosowe,
- otartą skórkę z 2 cytryn oraz 4 łyżki soku z cytryny – ciasteczka cytrynowe,
- 10 g kakao, będą ciasteczka kakaowe,
- 40 g cukru waniliowego – ciasteczka waniliowe,
- 60 g łuskanych i drobno posiekanych migdałów – powstaną ciasteczka migdałowe,
- 60g drobno posiekanych dowolnych orzechów – ciasteczka orzechowe,
- łyżeczkę cynamonu, powstaną ciasteczka cynamonowe,
- połowa łyżeczki imbiru – ciasteczka imbirowe.
Tak czy siak, zawsze szybko znikają, mogę je schować w pięknym nowym świątecznym pojemniku na ciasta, a i tak wytrzymają tam max. 3 dni 😉 No i dobrze, jak się rozpieszczać to na całego!
Udanych wypieków i Wesołych Świąt! ♥ 😉
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 130 g masła w temp. pokojowej
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 1/2 paczki cukru waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać, przygotować gładkie ciasto, a następnie pozostawić je na co najmniej 2 godziny w lodówce.
Ciasto wałkować, formować, wycinać ciasteczka.
Pieczemy ciasteczka w temp. 160 C grzaniem góra-dół bez termoobiegu przez 10-12 minut.
Smacznego 🙂
Zjadłabym. Piękne i apetyczne 😊🍪🍪
Jak robię ciasteczka maślane to zawsze z tego przepisu!:))
Rewelacyjny, zawsze wychodzą. Dowolnie dekoruję, ostatnio polewą czekoladową. Posypałam wiorkami z białej czekolady. Polecam:)
😊👍