Keks bakaliowy z lukrem

Keks jest jednym z ciast, obok sernika, piernika i drożdżowego makowca, które kojarzą mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia. W moim domu przygotowuje się także pierniczki lukrowane. Magia świątecznego klimatu ogarnia cały dom, nas domowników i wszystkich wokół. Zapach unosi się wszędzie, czaruje i prowokuje do wspomnień. Jest pysznie i radośnie:)

Smacznego:)

Keks przygotowałam w tym roku po raz pierwszy, pamiętam ten z domu z pysznej cukierni. Choć się go w domu nie piekło, zawsze był, smakował, pamiętam jego bogaty i ciekawy smak.

Dziś mój świąteczny keks. Pachnący delikatnym ciastem z cynamonem, z mnóstwem bakaliami – w domu tak pięknie pachnie! Keks zwiastuje nadchodzące święta. Jest magicznie dla mnie i już:)

SKŁADNIKI:

  • 12,5 dag mąki pszennej tortowej
  •  12,5 dag cukru
  • 3 jaja
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 6 dag migdałów
  • 12,5 dag orzechów laskowych, macadamia, włoskich – połączyłam 3 rodzaje orzechów
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 12,5 dag fig
  • 8 moreli
  • 25 dag rodzynek
  • 1 dag cynamonu
  • opcjonalnie można dodać: olejek lub aromat migdałowy, arakowy lub pomarańczowy
  • lukier: szklanka cukru pudru + 3 łyżki mleka, wymieszać, polać przestudzony keks
  • dowolne bakalie do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Nie obrane migdały i figi pokroić w kostkę orzechy w ćwiartki, morele w kostkę. Rodzynki chwilę namoczyć, odsączyć.

Jaja z cukrem utrzeć do białości i wymieszać z bakaliami oraz mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Włożyć do dobrze natłuszczonej formy (smaruję masłem lub olejem i wysypuję mąką) i piec 1 godzinę w temp. 180C grzaniem góra+dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika.

Keksówkę mam o wymiarach: 30 x 11 cm (w najszerszym punkcie).

Przed wyjęciem ciasta sprawdzam je patyczkiem czy jest już suche i gotowe. Polewam lukrem, dekoruję. Smacznego 🙂

Przepis: „Ciastka, ciasteczka, ciasta”, Jan Czernikowski, 2014.

4 odpowiedzi na “Keks bakaliowy z lukrem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *