Keks jest jednym z ciast, obok sernika, piernika i drożdżowego makowca, które kojarzą mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia. W moim domu przygotowuje się także pierniczki lukrowane. Magia świątecznego klimatu ogarnia cały dom, nas domowników i wszystkich wokół. Zapach unosi się wszędzie, czaruje i prowokuje do wspomnień. Jest pysznie i radośnie:)
Smacznego:)
Keks przygotowałam w tym roku po raz pierwszy, pamiętam ten z domu z pysznej cukierni. Choć się go w domu nie piekło, zawsze był, smakował, pamiętam jego bogaty i ciekawy smak.
Dziś mój świąteczny keks. Pachnący delikatnym ciastem z cynamonem, z mnóstwem bakaliami – w domu tak pięknie pachnie! Keks zwiastuje nadchodzące święta. Jest magicznie dla mnie i już:)
SKŁADNIKI:
- 12,5 dag mąki pszennej tortowej
- 12,5 dag cukru
- 3 jaja
- 1 paczka proszku do pieczenia
- 6 dag migdałów
- 12,5 dag orzechów laskowych, macadamia, włoskich – połączyłam 3 rodzaje orzechów
- 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 12,5 dag fig
- 8 moreli
- 25 dag rodzynek
- 1 dag cynamonu
- opcjonalnie można dodać: olejek lub aromat migdałowy, arakowy lub pomarańczowy
- lukier: szklanka cukru pudru + 3 łyżki mleka, wymieszać, polać przestudzony keks
- dowolne bakalie do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Nie obrane migdały i figi pokroić w kostkę orzechy w ćwiartki, morele w kostkę. Rodzynki chwilę namoczyć, odsączyć.
Jaja z cukrem utrzeć do białości i wymieszać z bakaliami oraz mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Włożyć do dobrze natłuszczonej formy (smaruję masłem lub olejem i wysypuję mąką) i piec 1 godzinę w temp. 180C grzaniem góra+dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika.
Keksówkę mam o wymiarach: 30 x 11 cm (w najszerszym punkcie).
Przed wyjęciem ciasta sprawdzam je patyczkiem czy jest już suche i gotowe. Polewam lukrem, dekoruję. Smacznego 🙂
Przepis: „Ciastka, ciasteczka, ciasta”, Jan Czernikowski, 2014.
Wesołych Świąt🎄. Keks wygląda obłędnie!:) Może zrobię, też po raz pierwszy☺
Julita – jest pyszny, mocno bakaliowy, wypróbuj! 😉
Oj kusi kusi 😊
Smaczny💚 mocno swiateczny:)