Jedne z najprostszych ciasteczek na świecie! Ciasteczka owsiane, bez dodatku mąki i proszku do pieczenia. Delikatne, chrupiące, pyszne. O smaku bananowym z wyczuwalną miechunką. Trzy składniki + dodatki, kilka chwil w piekarniku i można parzyć kawę! 🙂
Do moich ciasteczek wykorzystałam suszoną miechunkę oraz polewę i jednocześnie dekorację mleczną Helio. Dodatki wspaniale komponowały się z ciasteczkami dodając im dodatkowego smaku. A czekolada.. rozpływała się w ustach! Wspaniały leniwy popołudniowy deser.
Do takich ciasteczek możecie dodać inne bakalie, także kakao. Będzie pysznie!
Składniki:
- 300 ml płatków owsianych górskich błyskawicznych, mogą być te z dodatkiem suszonych owoców, chrupek kukurydzianych, mieszanki, musli
- 3 średnie dojrzałe banany
- nieduża garstka suszonej miechunki Helio
- polewa mleczna + dekoracja mleczna w postaci płaskich kuleczek Helio
- opcjonalnie: szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Banany rozgniatam widelcem na papkę, łączę z płatkami, miechunką i (opcjonalnie) cynamonem, mieszam, rozgniatam widelcem, potem ręką, formuję ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam i układam na kształt płaskiego okrągłego ciasteczka na blaszce do pieczenia. Blaszkę uprzednio wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piekę w dwóch turach w temp. 180C przez 20 minut grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu. Studzę i polewam roztopioną polewą, którą przygotowuję wg instrukcji na opakowaniu.
Ciasteczka są gotowe do jedzenia 🙂
Do niniejszego przepisu na ciasteczka owsiane wykorzystałam produkty firmy HELIO
Ciasteczka owsiane z polewą i dekoracją mleczną Helio
Ciasteczka owsiane z dodatkiem miechunki suszonej Helio
Smacznego! 🙂
Poproszę dwa!!:))
Zapraszam.. na więcej! 🙂