Ciasteczka piernikowe

Kruche ciasteczka piernikowe to idealny mini wypiek na Święta. Przygotujesz je z kilku łatwo dostępnych składników. Są kruche, pachnące przyprawami do piernika. Udekoruj je lukrem, polewą. Ciasteczka piernikowe są świetnym wypiekiem, który przygotujesz z dziećmi. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowe ciasteczka piernikowe.

Ciasteczka piernikowe


SKŁADNIKI:

  • 240 g mąki pszennej uniwersalnej – około 1,5 szklanki
  • 80 g cukru pudru – 4 łyżki
  • 2 łyżki przyprawy do piernika – 20 g
  • 1 płaska łyżka kakao – 8 g
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 duże jajko
  • 120 g masła

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.


PRZYGOTOWANIE:

120 g masła umieść w rondelku lub małej patelni o wysokich brzegach. Wsyp dwie łyżki przyprawy do piernika oraz płaską łyżkę kakao. Całość podgrzewaj na małej mocy palnika. Masło z przyprawami i kakao podgrzewaj do momentu rozpuszczenia masła. Zamieszaj, nie doprowadzaj masy do wrzenia.

Gdy masło roztopi się, a całość połączy zdejmij rondelek z palnika, odstaw na bok do przestudzenia.

Gdy masa się studzi wymieszaj w misce wszystkie suche składniki:

  • 240 g mąki pszennej uniwersalnej – około 1,5 szklanki
  • 80 g cukru pudru – 4 łyżki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Najlepiej użyć do tego rózgi kuchennej.

Do składników sypkich wbij jedno całe jajko oraz przestudzoną masę z masła, kakao i przyprawy do piernika. Całość zamieszaj rózgą. Po chwili zacznij wyrabiać już ciasto dłonią aż składniki połączą się w zwartą, plastyczną masę.

Z masy utwórz kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Wstaw na dwie godziny do lodówki.

Po dwóch godzinach ciasto wyjmij z lodówki. Urywaj kawałki ciasta, układaj na stolnicy lub blacie delikatnie wysypanych mąką pszenną. Wycinaj dowolne kształty.

Ciasteczka układaj na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka piernikowe piecz na środkowej półce piekarnika przez 12 minut w temp. 180 st. C (program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu).

Po upieczeniu od razu wyjmij ciasteczka, wystudź na kratce.

Dekoruj dowolnie lukrem, polewą czekoladową, posypkami.. To już zadanie dla małych pomocników 😉

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku/puszcze do kilku dni, a może i dłużej.

Smacznego

Kuchnia Ani


Inspiracja: AniaGotuje.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *