Domowy, wegetariański pasztet z białej fasoli z dodatkiem jabłka i curry jest niesamowicie pyszny. To prosty pasztet, dobrze doprawiony, o wyrazistym smaku. Pasztet z fasoli dobrze się kroi, jest kremowy, można go mrozić. Pasztet podawaj z pieczywem z dodatkiem chrzanu, ćwikły, ketchupu, musztardy.. Udekoruj świeżymi lub konserwowymi warzywami (ogórki, papryka, pomidor) oraz świeżą natką lub koperkiem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na idealnie kremowy i smaczny pasztet z fasoli.
Pasztet z białej fasoli z jabłkiem i curry
Kuchnia Ani
SKŁADNIKI:
- 3 puszki białej fasoli (3 x 400 g)
- 2 cebule – 200 g
- 3 ząbki czosnku – 23 g
- 1 duże kwaśne jabłko
- 100 ml oleju – ½ szklanki
- 2 jajka
- czubata łyżeczka musztardy
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, łyżeczka majeranku, po większej szczypcie słodkiej papryki, gałki muszkatołowej i mielonej przyprawy curry
Uwagi do przepisu:
Warzywa były ważone przed obraniem.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Do przepisu wykorzystałam białą fasolę z puszki (konserwową). Były to trzy puszki po 400 g każda. Po odsączeniu trzy puszki po 240 g.
Fasolę odsącz na sicie, przepłucz zimną wodą.
Cebule i czosnek obierz, posiekaj drobno.
Na dużej patelni rozgrzej pół szklanki oleju, przesmaż na nim posiekane cebule wraz z czosnkiem. Smaż je na średniej mocy palnika przez 15 minut aż cebula ładnie się zeszkli.
Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do cebuli na patelni, zamieszaj. Smaż dwie minuty.
Patelnię z cebulą, czosnkiem i jabłkiem zdejmij z palnika.
Fasolę wymieszaj z farszem z patelni, wbij dwa całe jajka, zblenduj na gładką masę.
Wsyp trzy łyżki bułki tartej, dodaj czubatą łyżeczkę musztardy oraz przyprawy. Całość zmiksuj do połączenia, spróbuj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Porada. Do masy możesz wmieszać garść drobno posiekanej natki pietruszki.
Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Formę keksową wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą.
Masę z fasoli przełóż do keksówki, wyrównaj.
Formę wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz przez ok. 45-50 minut.
Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika. Pasztet wystudź na kratce.
Zimny pasztet podważ po bokach delikatnie łopatką i wyjmij z formy na półmisek.
Pasztet podawaj z pieczywem z dodatkiem chrzanu, ćwikły, ketchupu, musztardy.. Domowy pasztet z fasoli i jabłka jest pyszny! Pasztet można upiec wcześniej i zamrozić.
Smacznego
Pasztet z białej fasoli z jabłkiem
Kuchnia Ani
Twój przepis na pasztet z fasoli to prawdziwa perełka w świecie kuchni roślinnej! 🌟🌿 Fasola, jako baza, nadaje temu pasztetowi doskonałą konsystencję, a mieszanka ziół i przypraw sprawia, że smakuje wyjątkowo aromatycznie. To fantastyczna alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych.
Dziękuję 😊👍