Pasztet z fasoli

Domowy, wegetariański pasztet z białej fasoli z dodatkiem jabłka i curry jest niesamowicie pyszny. To prosty pasztet, dobrze doprawiony, o wyrazistym smaku. Pasztet z fasoli dobrze się kroi, jest kremowy, można go mrozić. Pasztet podawaj z pieczywem z dodatkiem chrzanu, ćwikły, ketchupu, musztardy..  Udekoruj świeżymi lub konserwowymi warzywami (ogórki, papryka, pomidor) oraz świeżą natką lub koperkiem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na idealnie kremowy i smaczny pasztet z fasoli.

Pasztet z białej fasoli z jabłkiem i curry

Kuchnia Ani


SKŁADNIKI:

  • 3 puszki białej fasoli (3 x 400 g)
  • 2 cebule – 200 g
  • 3 ząbki czosnku – 23 g
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 100 ml oleju – ½ szklanki
  • 2 jajka
  • czubata łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, łyżeczka majeranku, po większej szczypcie słodkiej papryki, gałki muszkatołowej i mielonej przyprawy curry

Uwagi do przepisu:

Warzywa były ważone przed obraniem.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.


PRZYGOTOWANIE:

Do przepisu wykorzystałam białą fasolę z puszki (konserwową). Były to trzy puszki po 400 g każda. Po odsączeniu trzy puszki po 240 g.

Fasolę odsącz na sicie, przepłucz zimną wodą.

Cebule i czosnek obierz, posiekaj drobno.

Na dużej patelni rozgrzej pół szklanki oleju, przesmaż na nim posiekane cebule wraz z czosnkiem. Smaż je na średniej mocy palnika przez 15 minut aż cebula ładnie się zeszkli.

Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do cebuli na patelni, zamieszaj. Smaż dwie minuty.

Patelnię z cebulą, czosnkiem i jabłkiem zdejmij z palnika.

Fasolę wymieszaj z farszem z patelni, wbij dwa całe jajka, zblenduj na gładką masę.

Wsyp trzy łyżki bułki tartej, dodaj czubatą łyżeczkę musztardy oraz przyprawy. Całość zmiksuj do połączenia, spróbuj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Porada. Do masy możesz wmieszać garść drobno posiekanej natki pietruszki.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Formę keksową wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą.
Masę z fasoli przełóż do keksówki, wyrównaj.

Formę wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz przez ok. 45-50 minut.

Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika. Pasztet wystudź na kratce.

Zimny pasztet podważ po bokach delikatnie łopatką i wyjmij z formy na półmisek.

Pasztet podawaj z pieczywem z dodatkiem chrzanu, ćwikły, ketchupu, musztardy.. Domowy pasztet z fasoli i jabłka jest pyszny! Pasztet można upiec wcześniej i zamrozić.

Smacznego

Pasztet z białej fasoli z jabłkiem

Kuchnia Ani

2 odpowiedzi na “Pasztet z fasoli”

  1. Twój przepis na pasztet z fasoli to prawdziwa perełka w świecie kuchni roślinnej! 🌟🌿 Fasola, jako baza, nadaje temu pasztetowi doskonałą konsystencję, a mieszanka ziół i przypraw sprawia, że smakuje wyjątkowo aromatycznie. To fantastyczna alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *