Dziś jedna z ulubionych szybkich deserów lub przekąsek na słodko – mini wypiek, ślimaczki z ciasta francuskiego z twarogiem i dżemem. Znikają tak szybko.. Można przed zapiekaniem posmarować je jajkiem, wtedy posypać grubym cukrem, cukrem z wanilią, sezamem, makiem czy kruszonką. Proste w przygotowaniu, można mrozić, dowolnie faszerować, są pyszne!
Ciastka francuskie z twarogiem
SKŁADNIKI:
- 275 g ciasta francuskiego
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżeczki dżemu, u mnie truskawkowy
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam widelcem rozgniatając twaróg, śmietanę i dżem.
Ciasto rozkładam na blacie. Smaruję równo farszem. Zwijam wzdłuż jak roladę, kroję na 10 plastrów. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można w pionie, można je położyć jak krążki.
Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st C. grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Piekę 20 minut. Wystudzone posypuję cukrem pudrem. Smacznego 😉
Fajne te ciastka 💋