Potrawka z mięsa mielonego z indyka, pomidorów i dyni. Dużo czarnych oliwek, kukurydzy, zielonego groszku i przypraw. U mnie sprawdza się do makaronów, kasz, jako gęsty gulasz do klusek, ryżu, także do faszerowania ciasta francuskiego, np. tartaletek lub wytrawnych babeczek.
Potrawka z indyka, pomidorów i dyni
SKŁADNIKI:
- 760 g mięsa mielonego, u mnie z indyka
- 1 duża cebula
- 4 suszone pomidory w oleju
- szklanka czarnych posiekanych oliwek
- szklanka mrożonej dyni w kostce
- 3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku
- puszka 400 g kukurydzy konserwowej wraz z sokiem
- 2 szklanki passaty
- 1/2 szklanki bulionu
- po 10 g suszonej słodkiej i ostrej papryki, lubczyk, zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz
- 2 łyżeczki przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 1 łyżeczka cukru pudru
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Na kilku łyżkach rozgrzanego oleju (w większym garnku lub woku) przesmażam mięso. Gdy zmieni kolor dodaję posiekaną drobno cebulę, przyprawiam papryką i lubczykiem.
Dodaję mrożoną dynię i groszek oraz kukurydzę wraz z zalewą. Mieszam, przyprawiam. Oliwki i suszone pomidory siekam drobno, wrzucam do garnka z mięsem. Wlewam passatę i bulion. Gotuję kilka minut do połączenia, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Podaję. Każdego dnia potrawka jest coraz lepsza. Smacznego 😉
Super!! Takie sosy lubię podawać do makaronów. Zawsze się sprawdza 😚
Pozdrawiam
Asia
Zgadzam się 😊
Uwielbiam mielone mięso tak podane