Ciasto czekoladowe, szybkie, łatwe, w kilka chwil, bez miksera poleca się na deser! 😉 Wspaniałe ciasto, które uda się każdemu! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką i wstawić do gorącego piekarnika. Szybkie i łatwe 😉 a znika w mgnieniu oka! Odkąd mam malutką córcię w domu doceniam ciasta bez miksera, ciche i od ręki – nazywam je „gdy za ścianą dziecko śpi” 😉 – są najlepsze! 😉
Szybkie ciasto czekoladowe przygotowałam z domową polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. Można posypać tartymi orzechami lub innymi bakaliami. POLECAM ciasto czekoladowe!
SKŁADNIKI:
- 350 g mąki pszennej
- 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 jaja roztrzepane widelcem
- 1 szklanka mleka
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 250 g dżemu malinowego lub powideł
- 90 g oleju rzepakowego
- szczypta soli
- Szklanka u mnie ma pojemność 250 ml.
- Składniki są w temp. pokojowej.
- U mnie foremka do babki, dwie keksówki też będą OK.
PRZYGOTOWANIE CIASTA CZEKOLADOWEGO:
Nagrzać piekarnik do temp. 180°C – grzałka góra plus dół, bez termoobiegu.
W większej misce mieszamy wszystkie suche składniki, robię to drewnianą łyżką.
W drugiej misce łączymy mokre składniki – roztrzepujemy najpierw jajka, a do nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając je cały czas łyżką.
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Można użyć formy silikonowej, wtedy nie smarujemy jej niczym. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 55 minut do suchego patyczka. SMACZNEGO 😉