CIASTO Z KASZY MANNY

Bez pieczenia, kolejne ekspresowe ciasto z serii niespodziewani goście albo nagły apetyt na coś słodkiego 😉 Szybkie w przygotowaniu, idealne do kawy! Kasza manna z biszkoptami, owocami i galaretką, cudne!

Owoce i galaretki można zmieniać wg upodobań i sezonowości owoców. Mrożone też będą ok, jeśli je wcześniej rozmrozimy na sicie. Sok z wodą można wtedy wykorzystać do zrobienia galaretki. Polecam pyszny i prosty deser z kaszy manny na biszkoptach z bananami i galaretką.

SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 700 ml mleka, u mnie 2,0%
  • 140 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • ok. 200-250 g biszkoptów
  • 1 duży banan
  • 1 galaretka truskawkowa
  • forma 20 x 20 cm, tortownica 20 cm, u mnie forma 21 x 21 cm.
Ciasto z kaszy manny z bananami i galaretką truskawkową – jest ekspresowe w przygotowaniu, idealne do kawy, proste, smaczne. POLECAM! ZasmakujKuchni.pl

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mleko gotuję z masłem i cukrem, do gorącego wsypuję kaszę energicznie mieszając aż kasza zgęstnieje.
  2. Dno foremki wykładam papierem do pieczenia (opcja), następnie układam połową biszkoptów, przykrywam połową masy z kaszy manny, wygładzam i przykrywam resztą biszkoptów i pozostałą częścią masy.
  3. Układam pokrojone w talarki banany i wkładam do lodówki.
  4. Galaretkę przygotowuję wg instrukcji na opakowaniu.
  5. Po 15-20 minutach zalewam ciasto galaretką.
  6. Wstawiam do lodówki na jakieś 3 godziny lub całą noc. Podaję z kawą w dobrym towarzystwie! 😉

SMACZNEGO ! 🙂

Inspiracja: tutaj.

3 odpowiedzi na “CIASTO Z KASZY MANNY”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *