Długo szukałam przepisu na domowe ciasto drożdżowe przypominające mi dzieciństwo, tę każdą sobotę pachnącą ciepłymi drożdżami, rozpływającym się w ustach i wręcz gorącym ciastem.
W moim rodzinnym domu co sobotę piekło się długie keksówki (zazwyczaj 2,3) ciasta drożdżowego z rodzynkami, znikało jeszcze gorące, choć niezbyt dobrze się kroiło.. nikt na to nie zwracał uwagi..
Przepis podobny w smaku znalazłam (tutaj), upiekłam i mam! Gorące ciasto drożdżowe z chrupiącą pięknie przyrumienioną kokosową kruszonką, której zapach unosi się w całym domu. Pięknie pachnie! Pachnie wiosną, świeżością, smakiem dawnego domu.
Ciasto wychodzi obłędnie miękkie, możecie urozmaicać i przygotowywać taką drożdżówkę z serem, dowolnymi owocami, także bakaliami, jak tymi rodzynkami z dzieciństwa…, oczywiście z kruszonkami też można zaszaleć, przyjemnie jest i już.
Dziś zaprezentuję Wam pulchniutką drożdżówkę z gruszkami i jabłkami w kokosowej kruszonce – w oryginalnym przepisie, który znalazłam w necie są maliny, nektarynka i migdałowa kruszonka. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie dodała od siebie, no i jest! Pyszna, domowa, lekka, krucha drożdżówka dla całej rodziny 🙂
Składniki na formę 37 x 28 cm (w nieco mniejszej też się sprawdzi):
- 100 g świeżych drożdży
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier waniliowy
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 4 całe jajka (jeśli są mniejsze to 5 sztuk)
- 1 szklanka oleju
- 5 szklanek mąki pszennej
owoce umyte, obrane i pokrojone w mniejszą kostkę:
- 2 gruszki
- 1 jabłko
kokosowa kruszonka:
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ½ szklanki cukru
- 80 g bardzo zimnego masła
- 2-4 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieść w dużej misce w takiej kolejności:
1. pokruszone drożdże,
2. cukier,
3. pasta waniliowa lub cukier waniliowy,
4. ciepłe mleko,
5. jajka rozkłócone widelcem,
6. olej,
7. 4 szklanki mąki.
Jak umieścisz wszystkie składniki nie mieszaj ciasta. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, półtorej przykryte ściereczką.
Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszych działań, kiedy zobaczysz, że drożdże pracując pojawiły się już na mące.
Wymieszaj ciasto mikserem, dosypując w miarę potrzeby 1 szklankę mąki (nie trzeba zużyć całej).
Kiedy ciasto jest połączone, przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki posiekaj i rozetrzyj dłonią aż powstaną grube okruchy. Możesz to również zrobić w malakserze.
Na cieście ułóż pokrojone w kostkę owoce, posyp kokosową kruszonką. Piecz ok. 50 minut na środkowej półce piekarnika.
Drożdżówka z gruszkami i kokosową kruszonką gotowa 🙂
bardzo lubie drożdżowe i w sumie mam już swoje ulubione ale chętnie skorzystam z przepisu tym bardziej że w planie mam dziś drożdżowe z rabarbarem
Zachęcam, z rabarbarem pycha!! 😉 polecam ciasto, mam nadzieję, że zasmakuje 😉