U nas zdecydowanie ciasto drożdżowe idzie ciepłe, czasem wręcz gorące, prosto z piekarnika. Bo ja już tak mam od dzieciństwa jeśli chodzi o ciasta drożdżowe, pulchne, wspaniałe, z owocami czy bez, nie umiem czekać. Gorące jest dla mnie najlepsze! I kto by czekał, powiedzcie, aż przestygnie – u mnie nie może być!
Pulchna, delikatna w smaku, z obłędną kruszonką – drożdżówka poleca się do przygotowania. Polecam więc drożdżówkę na ciepło z jagodami, cynamonową rozpływającą się w ustach kruszonką. Idealna propozycja na weekend, dla rodziny, znajomych. Przepis na dużą radość, dużą blaszkę – SMACZNEGO! 🙂
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej tortowej + 2,5 łyżki
- 500 g jagód
- 80 g świeżych drożdży
- 80 g masła
- niecała szklanka ciepłego mleka
- pół szklanki cukru + 2 łyżki
- 2 żółtka
- dodatkowo masło do wysmarowania blaszki o wymiarach: 37 x 28 cm.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g zimnego masła
- 90 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- większa szczypta cynamonu
- 180 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i studzimy.
Jagody płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym.
Drożdże kruszymy w dużej misce, dodajemy ciepłe mleko, 2 łyżki cukru i 2,5 łyżki mąki, mieszamy lekko trzepaczką by nie było grudek, odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie dodajemy do masy drożdżowej pozostałe składniki i ugniatamy ok. 10 minut do ładnego i odchodzącego od ręki ciasta.
Blachę smaruję masłem, wykładam ciasto, wyrównuję lekko i odstawiam na pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C.
Robimy kruszonkę, czyli łączymy w misce i ugniatamy szybko wszystkie składniki aż powstaną charakterystyczne grudki.
Na ciasto wykładamy jagody i posypujemy kruszonką.
Pieczemy niecałą godzinę grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika.
Gotowe ciasto możemy posypać dodatkowo przesianym cukrem pudrem. Ja taką wersję ubóstwiam!