Dziś kolejne ekspresowe ciasto, bez miksera, bez wysiłku, pyszne i aromatyczne. Ciasto kakaowe z kandyzowaną skórką pomarańczową to ciasto, do którego możecie dodać inne kandyzowane owoce, świeże lub mrożone (bez uprzedniego rozmrażania), bakalie, posiekane orzechy. Będzie pysznie! Zachęcam do wypieków 🙂
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 jajka, u mnie XL
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- opakowanie cukru z wanilią
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Tortownica o średnicy 20 cm (lub keksówka o wym.: 30 x 11 cm).
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Wybieram grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Dodaję skórkę pomarańczową.
Tortownicę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja). Ciasto wlewam do tortownicy, wyrównuję. Piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 45-50 min., do suchego patyczka.
Wystudzone dekoruję polewą czekoladową.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 2 czubate łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
Rozpuszczam masło, wlewam mleko, mieszam, dosypuję cukier i kakao. Mieszam rózgą do połączenia i zgęstnienia, zdejmuję z ognia, równomiernie polewam wystudzone ciasto.
Smacznego 😉
Baardzo smacznie wygląda:))
Pozdrawiam
Ewelina
Super ciasto!
Dziękuję, zgadzam się 😉
Piękny wypiek ! 😋😋😋
Dziękuję 😉