Sałatka z szynką i ryżem sprawdzi się na śniadanie, kolację, imprezowy stół. Kolorowa, pyszna, idealna, pożywna. Propozycja sałatki z dodatkami, czyli papryką kolorową, ogórkami kiszonymi, kukurydzą, jajkami na twardo i ryżem. Do sałatki z szynką możecie dodać groszek, fasolkę posiekaną, marynowaną paprykę, pieczarki, ogórki konserwowe, a zamiast ryżu dowolną kaszę, krótki makaron czy soczewicę. Będzie pysznie! Do wszelakich przekąsek, pieczywa, deski serów polecam 😉
SKŁADNIKI:
- 300 g szynki posiekanej w kostkę
- 400 g puszka kukurydzy (po odsączeniu 220 g)
- 4 jajka ugotowane na twardo, u mnie rozm. XL
- 4 łyżki suchego ryżu
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 kiszone ogórki
- 2 czubate łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotuję w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości.
Do miski wkładam posiekaną szynkę, odsączoną kukurydzę, posiekane jajka, papryki, ogórki oraz ugotowany, wystudzony ryż. Dodaję majonez, przyprawiam do smaku.
Sałatkę można udekorować natką lub koperkiem. Smacznego 😉
Pyszna :))
Dziękuję Aniu 🙂
W weekend robię:-)
Koniecznie, jest bardzo smaczna 😉😋
Bardzo lubię tę sałatkę 🙂
Ja też 😋