Kolejne szybkie ciasto bez miksera z dodatkiem kakao i jasnego sezamu. Proste, w kilka chwil, puszyste, delikatne, nie za słodkie, idealne na to słoneczne popołudnie. Do ciasta możecie dodać wiórki kokosowe, cynamon lub bakalie – będzie pysznie! Smacznego 😉
Polecam także:
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- czubata łyżeczka kakao
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie cukru z wanilią
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka maślanki
- 3 łyżki sezamu
- 2 jajka
- kilka kropel aromatu migdałowego
Uwagi do przepisu:
- Przepis jest na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.
- Składniki mam w temp. pokojowej.
- Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 55-60 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie. Posypuję cukrem pudrem. Wyjmuję i kroję, podaję do kawy 😉