Ciasto kakaowe z sezamem

Kolejne szybkie ciasto bez miksera z dodatkiem kakao i jasnego sezamu. Proste, w kilka chwil, puszyste, delikatne, nie za słodkie, idealne na to słoneczne popołudnie. Do ciasta możecie dodać wiórki kokosowe, cynamon lub bakalie – będzie pysznie! Smacznego 😉

Polecam także:

Ciasto z dekoracją mleczną HELIO

Jogurtowe kukurydziane z sezamem

Ciasto z siemieniem lnianym i powidłami bez jajek

Łaciate ciasto kakaowe z morwą białą

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • czubata łyżeczka kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu migdałowego

 

Uwagi do przepisu:

  • Przepis jest na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.
  • Składniki mam w temp. pokojowej.
  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą.

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 55-60 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie. Posypuję cukrem pudrem. Wyjmuję i kroję, podaję do kawy 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *