Ciasto kakaowe ze śliwkami, proste, szybkie, bez miksera, które wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. To idealne i pyszne ciasto do popołudniowej kawy, aromatycznej herbaty lub kubka kakao. Możesz do niego dodać dowolne owoce, nawet te mrożone.
Ciasto kakaowe ze śliwkami
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 spore śliwki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki kakao
- 1 szklanka mleka
- 2 średnie jaja
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa czekoladowa
Uwagi do przepisu:
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.
Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości użytej formy, mocy i rodzaju piekarnika.
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam do niej ciasto. Wtykam równomiernie posiekane na cząstki śliwki.
Ciasto piekę w keksówce w temp. 180 st. C (ustawiam program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) przez ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Można polać lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową.
Smacznego.
Ciekawy przepis.
Dziękuję.
Dziękuję 😊