Smaczne, domowe placki ziemniaczane z tartych ziemniaków na dużych oczkach. Pyszne i proste danie ziemniaczane. Placki wychodzą rumiane o koronkowych, chrupiących brzegach. Do placków możesz dodać tartą cukinię lub marchewkę, twaróg bądź paprykę. Placki smakują same lub podane z jogurtem, śmietaną z cukrem. Jedna z bardziej sytych wersji to placki ziemniaczane podane z sosem np. sosem pieczarkowym, gulaszem mięsnym, leczo warzywnym. Stanowią wtedy pyszne i kompletne danie obiadowe. Placki ziemniaczane są idealne na ciepło lub zimno. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placki ziemniaczane tarte na dużych oczkach.
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Kilogram ziemniaków obieram.
Cebulę obieram, razem z obranymi ziemniakami trę na tarce o dużych oczkach.
Starte ziemniaki układam na sicie ustawionym nad miską, odstawiam na 10 minut. Po tym czasie odciskam z nadmiaru soku.
Starte ziemniaki wkładam do miski.
Powstały sok delikatnie zlewam, a utworzoną na dnie skrobię dodaję do startych ziemniaków. Wrzucam tartą cebulę, wbijam jedno całe jajko, dodaję mąkę, mieszam łyżką.
Ziemniaki z cebulą przyprawiam solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Całość mieszam dokładnie.
To ile mąki dodasz zależy m.in. jak mączystych ziemniaków użyjesz.
Na patelni rozgrzewam olej. Do smażenia placków ziemniaczanych używam oleju rzepakowego.
Placki smażę z obu stron na złoto na średniej mocy palnika.
Gotowe odsączam na papierowym ręczniku.
Podaję gorące lub zimne, same, z sosem lub gulaszem.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni