Placki ziemniaczane na grubych oczkach

Smaczne, domowe placki ziemniaczane z tartych ziemniaków na dużych oczkach. Pyszne i proste danie ziemniaczane. Placki wychodzą rumiane o koronkowych, chrupiących brzegach. Do placków możesz dodać tartą cukinię lub marchewkę, twaróg bądź paprykę. Placki smakują same lub podane z jogurtem, śmietaną z cukrem. Jedna z bardziej sytych wersji to placki ziemniaczane podane z sosem np. sosem pieczarkowym, gulaszem mięsnym, leczo warzywnym. Stanowią wtedy pyszne i kompletne danie obiadowe. Placki ziemniaczane są idealne na ciepło lub zimno. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placki ziemniaczane tarte na dużych oczkach.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Kilogram ziemniaków obieram.

Cebulę obieram, razem z obranymi ziemniakami trę na tarce o dużych oczkach.

Starte ziemniaki układam na sicie ustawionym nad miską, odstawiam na 10 minut. Po tym czasie odciskam z nadmiaru soku.

Starte ziemniaki wkładam do miski.

Powstały sok delikatnie zlewam, a utworzoną na dnie skrobię dodaję do startych ziemniaków. Wrzucam tartą cebulę, wbijam jedno całe jajko, dodaję mąkę, mieszam łyżką.

Ziemniaki z cebulą przyprawiam solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Całość mieszam dokładnie.

To ile mąki dodasz zależy m.in. jak mączystych ziemniaków użyjesz.

Na patelni rozgrzewam olej. Do smażenia placków ziemniaczanych używam oleju rzepakowego.

Placki smażę z obu stron na złoto na średniej mocy palnika.

Gotowe odsączam na papierowym ręczniku.

Podaję gorące lub zimne, same, z sosem lub gulaszem.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *