Ciasto na jedną keksówkę, bez miksera. Pachnie kokosami, delikatnie skórką z cytryny, wilgotne dzięki dodaniu dżemu z pomarańczy. Bardzo aromatyczne ciasto, które szybko znika ze stołu. I dobrze, jest łatwe w przygotowaniu, smakuje i jest domowe a takie smakują nam najbardziej.
Dziś ciasto kokosowe z dżemem pomarańczowym, delikatne, polecam na każdy deser, szczególnie gdy zaskoczą Was goście, jest naprawdę szybkie, a składniki zazwyczaj są w domu.
Ciasto na wiele sposobów 😉 Zamiast wiórków można użyć tartych orzechów, rodzynek, migdałów, dodać kakao, skórkę otartą z pomarańczy lub dowolny aromat zapachowy, np. migdałowy czy rumowy, nie mówiąc już o rodzajach dżemów, polecam! Zapraszam na moje ciasto póki jeszcze jest 😉
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- poł szklanki wiórków kokosowych
- 1 szczypta soli
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka maślanki
- słoik dżemu pomarańczowego, wiśniowego, truskawkowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- do ozdoby: lukier lub polewa czekoladowa, bakalie
Przygotowanie:
W misce mieszam suche składniki, następnie po kolei dodaję mokre. Mieszam kuchenną trzepaczką, jak będą lekkie grudki nic się nie stanie.
Piekę w temp. 175 C przez 45 minut lub do suchego patyczka. Bez termoobiegu grzaniem góra plus dół.