Domowe, najlepsze, delikatne podane z sosem grzybowym typowo warzywnym, przesmażoną cebulką – samą lub z dodatkiem mięsa, np. talarków kiełbasy, wędliny, z gulaszem i ostrą surówką. Smakujemy z pieczonym drobiem, najczęściej kaczką.
Lubimy też:
- świeże wyjęte z wody podane z przesmażoną bułką tartą i masełkiem, z dodatkiem soli i pieprzu lub
- przesmażone na rumiano lekko chrupiące zjadane ot tak same, łyżką lub z sosem pieczarkowym;)
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- sól do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję, przepuszczam przez praskę albo dobrze tłukę.
Potłuczone ziemniaki wkładam do większej miski, lekko uciskam, 1/4 ziemniaków zabieram, w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną, niewiele, dodaję pozostałe ziemniaki, mieszam, w razie potrzeby dodaję jeszcze mąkę.
Na koniec dodaję 1 jajko, przyprawiam do smaku solą.
Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam, palcem robię wgłębienie, odstawiam na blat podsypany mąką.
Kluski wrzucam do wrzącej, lekko osolonej wody. Mieszam, aby nie przykleiły się do dna a po wypłynięciu na powierzchnię gotuję ok. 2 minut. Gotowe;)