Ciasto kruche

Ciasto kruche jest podstawą wielu delikatnych słodkich oraz wytrawnych wypieków. Jest kruche, maślane, po prostu pyszne. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na ciasto kruche do słodkich wypieków typu mazurki, tarty, jako spód do upieczenia babeczek oraz do typowych kruchych ciast z owocami. To szybki i prosty przepis na ciasto kruche, z którego możesz przygotować świątecznego mazurka – na niedużą blaszkę, np. o wymiarach 20 x 23 cm oraz tartę w tortownicy o średnicy 20 cm. W opisie także drugi przepis na ciasto kruche, bez użycia śmietany. Jeśli ciasto kruche ma być do bardziej wytrawnych wypieków, np. babeczki z fetą, mięsem, warzywami lub tartą z warzywami – zamiast cukru dodaj mąkę. Zapraszam po przepis na ciasto kruche w dwóch wersjach.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego, posiekanego masła
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 30 g cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj w misce mąkę z cukrem i cukrem z wanilią. Jeśli chcesz, możesz zrezygnować z cukru z wanilią. Dodaj posiekane i zimne masło. Zagnieć chwilę ręką, powstanie ciasto typu kruszonka, wtedy dodaj 3 żółtka, 1 łyżkę śmietany oraz szczyptę soli.

Szybko wyrób gładkie ciasto, uformuj kulę i owiń je w folię spożywczą. Odstaw na godzinę do lodówki.

Ciasto wstawiam na górną półkę lodówki. Po tym czasie wyrabiam, wałkuję i wylepiam nim formę. Ciasto możesz także rwać na małe kawałki i wykładać nim niedużą formę.

Przepis na ciasto kruche bez śmietany

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru (w wersji wytrawnej 2 łyżki mąki)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Masło kroję na małe kawałki i mieszam z mąką, jajkiem, solą i cukrem pudrem. Robię to w szklanej lub metalowej misce albo na stolnicy.

Ciasto wyrabiam bardzo szybko, ponieważ zawiera wiele masła, szybko może się rozpuścić. Z ciasta formuję kulkę, wstawiam do lodówki owinięte szczelnie folią spożywczą.

Porada. Jeśli uważasz, że ciasto jest za sypkie, dodaj odrobinę zimnej wody.

Ciasto musi się dobrze schłodzić, dlatego potrzymaj je przynajmniej godzinę w lodówce. Po tym czasie wyrób je, rozwałkuj i wylep nim formę. Ciasto możesz także rwać na małe kawałki i wykładać nim niedużą formę.

Porada. Ciasto surowe możesz także zamrażać i wyjąć wtedy gdy potrzebujesz upiec słodki lub słony wypiek.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *