Zupa krem z selera, niezwykle aromatyczna i kremowa. Krem z selera podaję z chipsami z boczku, grzankami, posiekanymi bakaliami, np. orzechami włoskimi, nerkowcami, pistacjami, daktylami.. To świetny przepis na rozgrzewającą i zdrową zupę dla całej rodziny. Jeśli chcesz, dla ostrości i wyrazistości smaku możesz dodać do zupy posiekaną papryczkę chili lub dać więcej czarnego pieprzu. Jeśli lubisz zupy krem, polecam Ci mój sprawdzony i pyszny przepis na zupę krem z białych warzyw.
Zapraszam na mój sprawdzony przepis na zupę krem z selera, którą wykonasz błyskawicznie, przez cały rok, dowolnie modyfikując ilość warzyw i dodatków. Zupę na talerzu udekoruj świeżymi ziołami, natką, kolendrą, bazylią, koperkiem..
Krem z selera
SKŁADNIKI:
- 1 duży seler – 700 g
- 2 nieduże marchewki – 130 g
- 2 jasne kawałki pora – 100 g
- 1 średnia cebula – 90 g
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 ziemniaki – 350 g
- 2 pietruszki – 115 g
- łyżeczka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta mielonego ziela angielskiego
- 4 łyżki śmietanki 12 %
- 1,5 bulionu
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj sobie wszystkie składniki na zupę krem z selera.
Warzywa obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na łyżeczce masła. Wybierz garnek o pojemności 2,5-3 l. Smaż warzywa kilka minut często mieszając.
Dodaj bulion, przyprawy, gotuj do miękkości warzyw.
Jeśli chcesz możesz dodać 1 liść laurowy oraz posiekaną papryczkę chili. Przed zmiksowaniem warto wyłowić liść laurowy.
Pod koniec zblenduj na gładki krem zupę, dodaj śmietankę. W razie czego dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Smacznego.