Bez miksera, bez oleju, bez białej mąki – dziś ciasto kukurydziane na maślance z dodatkiem pysznych posiekanych śliwek. Ciasto pięknie wyrasta, cudnie pachnie i nieziemsko smakuje, polecam, bo jest szybkie, smaczne i można je przygotować na kilka sposobów. Do ciasta kukurydzianego możecie dodać inne owoce, np. borówki, truskawki lub jabłka. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem, podaję z radością domownikom i gościom 😉 Zapraszam na ciasto kukurydziane ze śliwkami!
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 4 śliwki
- 1 szklanka maślanki
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru z wanilią
- kilka kropel aromatu śmietankowego
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis jest na jedną keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm.
Do ciasta możecie dodać zwykłego cukru lub cukru wanilinowego.
Zamiast aromatu możecie dodać sok z 1/2 cytryny + skórkę otartą z 1 cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam rózgą kuchenną całe jajka z cukrem. Dodaję maślankę, proszek do pieczenia, aromat i mąkę, mieszam krótko do połączenia.
Śliwki myje, pozbawiam pestek, kroję w kostkę.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Kawałek papieru do pieczenia gniotę i moczę pod bieżącą wodą, dzięki temu łatwiej przywiera do formy, której nie muszę niczym smarować. Wykładam keksówkę papierem do pieczenia, wylewam ciasto, na wierzch układam posiekane śliwki, lekko wtykam je w ciasto.
Ciasto kukurydziane ze śliwkami piekę na środkowej półce piekarnika przez 45-50 minut.
Gotowe posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Musi być pyszne ze śliwkami nigdy nie robiłam. Dziękuję za inspiracje 🙂
Pozdrawiam
Żaneta
Dziękuję i polecam 😉
Smaczne :))
Dziękuję:-)
Robiłam pyszne
Cieszę się:-)
Jak zawsze u Ani- pyszne;)
Dziękuję 😊
Czy mogę maślankę zastąpić jogurtem waniliowym ? Dziękuję pięknie 🌹
Myślę, że tak 🙂👍