Zupa jarzynowa powstaje u nas kilkanaście razy w miesiącu, bo jest zdrowa, świetnie sprawdza się na pierwsze danie, dziecku smakuje. Zupa to także dobre rozwiązanie na szybki i rozgrzewający lunch. Tradycyjna jarzynowa, na wywarze mięsnym z dużą ilością warzyw poleca się na obiad.
SKŁADNIKI:
- 3 podudzia z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- 4 nieduże ziemniaki
- kawałek pora
- 1 mała cebulka
- 5 szklanek wody (o pojemności 250 ml)
- 3 łyżki oleju + łyżeczka masła
- mały pęczek lubczyku lub natki
- 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
- do smaku sól, pieprz, vegeta natur
PRZYGOTOWANIE:
Podudzia myję, wkładam do garnka i zalewam wodą. Dodaję liść i ziele angielskie, zagotowuję, zdejmuję szumowiny. Zmniejszam gaz i gotuję na średnim ogniu przez 40 minut. W międzyczasie zdejmuję łyżką powstające szumowiny.
Włoszczyznę, ziemniaki i cebulę obieram. Pora przekrawam na pół wzdłuż i siekam w cienkie talarki, przesmażam razem z posiekaną drobno cebulą na oleju i maśle. Marchew, ziemniaki, selera i pietruszkę kroję w niezbyt dużą/małą kostkę.
Do zupy dodaję włoszczyznę, sporą szczyptę vegety, przesmażonego pora wraz z cebulą (i tłuszczem, na którym się smażyły) oraz pęczek lubczyku/natki, mieszam, doprawiam solą i pieprzem, gotuję na średnim ogniu. Po 5 minutach dodaję ziemniaki. Gotuję do miękkości warzyw.
W razie potrzeby doprawiam do smaku vegetą i/lub pieprzem.
Smacznego 🙂
Zupka na każdą pogodę:)
Pysznie i zdrowo:)
Dziękuję, polecam i pozdrawiam 😊
Pozdrawiamy
Natalia i Magda