Ciasto z owocami na maślance

Ciasto z owocami na maślance to super pomysł na prosty i smaczny deser. Ciasto przygotujesz bez miksera, wystarczy wymieszać wszystkie składniki rózgą kuchenną. Puszyste ciasto z mieszanką owoców: prażonymi jabłkami, bananem i wiśniami. Ciasto smakuje z rożnymi owocami. Idealnie sprawdzą się posiekane na kawałki truskawki, borówki, jagody, maliny, agrest.. Owoce świeże, z puszki bądź mrożone. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem. W przepisie znajdziesz dokładny opis krok po kroku wraz ze zdjęciami. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybkie, puszyste i smaczne ciasto z owocami oraz kilka porad.


Ciasto na maślance z owocami


SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g drobnego cukru
  • 150 g maślanki
  • 100 ml oleju
  • szczypta soli

Dodatkowo owoce: 1 banan, 2 czubate łyżki prażonych jabłek (lub świeżo skrojonych w kostkę), 150 g mrożonych wiśni (rozmrożonych i odsączonych z wody).


Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis na ciasto jest na tortownicę o średnicy 20 cm. Możesz użyć także formy o wymiarach 20 x 20 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Nagrzej piekarnik.

Piekarnik nagrzej do temp. 170 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Krok 2. Przygotuj owoce.

Przygotuj owoce. 150 g mrożonych wiśni uprzednio rozmroź na sicie, odsącz z nadmiaru wody. Możesz osączyć je dodatkowo na ręczniku papierowym. Owoce i inne składniki ciasta powinny mieć temperaturę otoczenia.

Banana obierz, posiekaj w plasterki. Przygotuj też dwie czubate łyżki prażonych jabłek bądź jedno, małe posiekane w kostkę jabłko.

Krok 3. Połącz mokre składniki.

W misce połącz dokładnie rózgą składniki mokre, tj.:

  • 2 jajka
  • 150 g maślanki
  • 100 ml oleju


Porada. Maślankę można zamienić na gęsty jogurt naturalny. Dodaj go w tej samej ilości – ok. 2/3 szklanki, czyli 150 g.


Krok 4. Połącz składniki sypkie.

W oddzielnej misce wymieszaj składniki sypkie:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g drobnego cukru
  • szczypta soli


Porada. Możesz dodać do ciasta cukier waniliowy. Wtedy dodaj o 20 g mniej cukru drobnego (80 g zamiast 100 g jak w przepisie podstawowym) oraz 20 g (2 łyżki) cukru waniliowego. Dodatek kilku kropel olejku zapachowego, np. cytrynowego, waniliowego lub pomarańczowego dodatkowo wzbogaci aromat i smak ciasta.


Krok 4. Ciasto wlej do formy.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno), zaś boki wysmaruj masłem.

Do formy wlej ciasto, wyrównaj, ułóż owoce.

Krok 6. Upiecz ciasto, udekoruj.

Ciasto wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz w temp. 170 st. C przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Ciasto po upieczeniu możesz od razu wyjąć z piekarnika.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Smacznego

Kuchnia Ani

5 odpowiedzi na “Ciasto z owocami na maślance”

  1. Od przeczytania Przepisu piekę już drugi raz;)
    Ciasto puszyste, Rewelacyjne w smaku, nie za słodkie. Można kombinować z owocami, pycha!!❤️😋👏👏

  2. Wreszcie znalazłam uniwersalny i łatwy (bez miksera) przepis na ciasto.
    Kombinuje z różnymi owocami piekąc już łącznie 8 ciast:))))
    Dziękuję za przepis ❤️😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *