Ciasto piernikowe

Puszyste i pyszne ciasto piernikowe bez miodu. Pachnące cynamonem i kakao. To szybki w przygotowaniu piernik, z kilku łatwo dostępnych składników. To przepis na jedną keksówkę, bez miksera. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i piec. Pyszny piernik z polewą czekoladową udekorujesz siekanymi orzechami, suszonymi owocami lub cukierniczymi dodatkami, np. kolorowymi cukrowymi kuleczkami. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto piernikowe, które każdemu wychodzi.

Wypróbuj także mój pyszny i szybki w przygotowaniu piernik bez jajek.

Ciasto piernikowe


SKŁADNIKI:

  • 320 g mąki
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czarnej porzeczki
  • 250 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Dodatkowo składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na formę keksową o wymiarach 30 x 11 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowania ciasta piernikowego potrzebujesz dużą miskę oraz rózgę kuchenną. Wszystkie składniki sypkie umieść w misce i wymieszaj.

Do suchych składników dodaj składniki mokre, tzn.:

  • wbij trzy całe jajka
  • dodaj dwie spore łyżki powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
  • wlej 250 ml mleka
  • wlej 125 ml oleju.

Wszystkie składniki krótko wymieszaj do połączenia.

Ciasto wlewamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki. Możesz także wysmarować keksówkę masłem (lub olejem) i wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto piernikowe piecz w temp. 170 st. C, programem grzanie góra plus dół, przez ok. 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu możesz od razu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić na kratce. Piernik polej polewą czekoladową i dowolnie udekoruj.

Aby zrobić polewę wystarczy rozpuścić na małej mocy palnika 50 g masła i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Delikatnie mieszać do rozpuszczenia czekolady.

Smacznego.


Źródło: Domowy smak jedzenia.

2 odpowiedzi na “Ciasto piernikowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *