Szybki i niezwykle prosty w przygotowaniu piernik świąteczny bez jajek. Tylko kilka składników. Sprawdzony przepis na ekspresowy piernik, który przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Piernik możesz przełożyć powidłami śliwkowymi lub marmoladą oraz oblać domową polewą czekoladową, udekorować posiekanymi orzechami.
SKŁADNIKI:
- 480 g mąki pszennej
- 220 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 lekko czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody
- 500 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- 125 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki powideł śliwkowych. np. powideł śliwkowych z czekoladą lub dowolnego ciemnego dżemu
- dodatkowo: polewa czekoladowa, cukier puder, bakalie do dekoracji
Uwagi do przepisu:
Piernik pieczony w keksówce o wymiarach 30 x 11 cm.
Składniki mam w temp. pokojowej.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam wszystkie mokre składniki. W innej łączę suche składniki, które po chwili dodaję do mokrych. Wszystko razem mieszam rózgą kuchenną, krótko do połączenia.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto, wyrównuję.
Piernik piekę w temp. 180 st. C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu – przez ok. 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto studzę, dekoruję polewą czekoladową oraz posiekanymi orzechami laskowymi.
Smacznego.
Znalazłam ten przepis przeglądając Twoją stronę i zrobiłam ten piernik niedawno. Wyszedł naprawdę przepyszny. Miękki i puszysty, taki jak lubię. Ja jedynie polałam go białą czekoladą 😉
Dzięki za ten świetny przepis.
Dziękuję 😉
Piernik jest przepyszny z tego przepisu. Robiłam na święta, teraz robię drugi raz, bo siostra sobie zażyczyła na urodziny 😁
Dziękuję, miło mi 😊👍