Kolejne smaczne ciasto 🙂 Bez miksera, szybkie i proste ciasto z czarnym sezamem na maślance. Pyszne! Delikatne, puszyste, posypane cukrem pudrem, w sam raz na leniwe popołudnie. Polecam do kawy, dobrego towarzystwa i muzyki. Smacznego 😉
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki czarnego sezamu
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- kilka kropel aromatu śmietankowego
Uwagi do przepisu:
- Przepis jest na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm lub formę o wymiarach 20 x 22 cm, u mnie forma 20 x 22 cm.
- Składniki mam w temp. pokojowej.
- Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Na koniec wrzucam czarny sezam.
Keksówkę lub blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 55-60 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie. Posypuję cukrem pudrem. Wyjmuję i kroję, podaję do kawy 😉
Pychotka musi być!!!!!!
Polecam, bo jest 😍