Puszyste ciasto kakaowo-waniliowe z rodzynkami na jogurcie

Delikatne w smaku i bardzo puszyste ciasto kakaowe z wanilią, rodzynkami, siemieniem lnianym, na jogurcie z leciutkim aromatem cynamonu. W kilka chwil, bez miksera. Lekkie, z chrupiącą skórką, posypane cukrem pudrem, jak znalazł do dzisiejszej kawy! Szybko, smacznie, prosto, nadmiar (rzadko bywa;) mrożę 😉

Możecie urozmaicać ciasto traktując jako bazę;-) innym razem dodajcie tarte orzechy, migdały, żurawinę, sezam, wiórki kokosowe, kawałki czekolady lub masło orzechowe, pycha w każdej wersji!

Puszyste ciasto kakaowo-waniliowe z rodzynkami na jogurcie

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego greckiego
  • 3 jaja
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • większa szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka rodzynek
  • 2 łyżeczki wanilii bourbon
  • cukier puder do posypania

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Przepis na blaszkę o wymiarach 20 x 22 cm.

PRZYGOTOWANIE:

  1. W głębszej misce mieszam trzepaczką jaja, jogurt, cukier, wanilię i olej.
  2. Dodaję powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, większą szczyptę cynamonu, kakao, siemię lniane, mieszam, by nie było grudek.
  3. Do ciasta wsypuję rodzynki, delikatnie mieszam łyżką.
  4. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję.
  5. Piekę w temp. 180 st. C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
  6. Ciasto posypuję cukrem pudrem 🙂 Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *