Delikatne w smaku i bardzo puszyste ciasto kakaowe z wanilią, rodzynkami, siemieniem lnianym, na jogurcie z leciutkim aromatem cynamonu. W kilka chwil, bez miksera. Lekkie, z chrupiącą skórką, posypane cukrem pudrem, jak znalazł do dzisiejszej kawy! Szybko, smacznie, prosto, nadmiar (rzadko bywa;) mrożę 😉
Możecie urozmaicać ciasto traktując jako bazę;-) innym razem dodajcie tarte orzechy, migdały, żurawinę, sezam, wiórki kokosowe, kawałki czekolady lub masło orzechowe, pycha w każdej wersji!
Puszyste ciasto kakaowo-waniliowe z rodzynkami na jogurcie
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego greckiego
- 3 jaja
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- większa szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka rodzynek
- 2 łyżeczki wanilii bourbon
- cukier puder do posypania
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis na blaszkę o wymiarach 20 x 22 cm.
PRZYGOTOWANIE:
- W głębszej misce mieszam trzepaczką jaja, jogurt, cukier, wanilię i olej.
- Dodaję powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, większą szczyptę cynamonu, kakao, siemię lniane, mieszam, by nie było grudek.
- Do ciasta wsypuję rodzynki, delikatnie mieszam łyżką.
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję.
- Piekę w temp. 180 st. C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
- Ciasto posypuję cukrem pudrem 🙂 Smacznego 😉