Ciasto z mango i kruszonką

No to siup! Gdy keksy, pierniki i lukrowane, kolorowe pierniczki za mną czas na proste, niewymagające i wręcz ekspresowe ciasto bez miksera. Dla tych co nie lubią piec, napracować się, czasu nie mają 🙂 Puszyste, domowe ciasto z dodatkiem słodkiego mango i chrupiącej kruszonki to pozycja obowiązkowa do kawy, filiżanki dobrej herbaty – możecie wrzucić bakalie i postawić ciasto na świątecznym stole:) Mango z puszki można zastąpić innymi owocami z puszki, np. ananasem lub brzoskwiniami, dodać świeże lub mrożone owoce, nawet bakalie, posiekane orzechy, przyprawę do piernika, cynamon lub kakao, będzie pysznie!

Ciasto z mango i kruszonką

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • puszka mango 425 g, po odsączeniu 230 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • 5 łyżek mleka
  • 160 g kruszonki, u mnie z tego przepisu

Forma o wymiarach: 20 x 25 cm.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaje mokre i mieszam krótko do połączenia łyżką. Powstaje gęste ciasto.

Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam do formy, na wierzch układam posiekane mango z puszki, lekko je wtykając w ciasto, posypuję kruszonką.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C.

Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego 😉

6 odpowiedzi na “Ciasto z mango i kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *