Delikatne sznycle z piersi kurczaka to proste i szybkie danie mięsne. Możesz je podać z puree ziemniaczanym oraz marchewką z groszkiem. Świetnie pasują wszelakie surówki, buraczki zasmażane, mizeria, sałata ze śmietaną. Sznycle z kurczaka w złotej panierce z bułki i jajek to idealne danie dla dzieci. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sznycle z piersi kurczaka.
Sznycle z kurczaka
SKŁADNIKI:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- sok z połowy cytryny
- sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, lubczyk, słodka i ostra papryka
- 2 jajka + bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia lub masło klarowane
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myję i osuszam na papierowym ręczniku. Każdą pojedynczą pierś kroję na pół. Można tę grubszą część przekroić jeszcze wzdłuż na pół, powstaną dwa kotlety.
Mięso przyprawiam z obu stron, wkładam do foliowego woreczka porcjami i rozbijam delikatnie i cienko tłuczkiem do mięsa. Uważam, by nie rozerwać delikatnego mięsa. Mięso układam na dużym talerzu, polewam 3 łyżkami oleju i skrapiam sokiem z cytryny. Kotlety wstawiam do lodówki na kilka godzin (pod przykryciem), najlepiej na całą noc (jeśli macie czas i zaplanowaliście obiad wcześniej). Jeśli czasu nie macie dobre będą chociaż 2 godziny;) – mięso przejdzie przyprawami, nabierze soczystości i dodatkowego smaku dzięki marynowaniu.
Po tym czasie olej lub masło klarowane rozgrzewam na patelni.
Na płaski talerz wsypuję bułkę tartą, jajka roztrzepuję widelcem w głębszym talerzu, lekko solę i pieprzę (opcja).
Sznycle obtaczam w jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron przez kilka minut. Odsączam na papierowym ręczniku.
Podaję z ziemniakami i marchewką z groszkiem. Idealnymi dodatkami będą także buraczki na ciepło lub zimno, wszelakie surówki, kopytka lub kluski śląskie.
Smacznego.
Swietny obiad.
Pycha danie. Uwielbiam Sznycle i domowe obiady z ręki ukochanej osoby – zawsze są najlepsze.
Dziękuję, zgadzam się:)