Ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem na jogurcie, które idealnie sprawdzi się na wszelakie przyjęcia. To szybkie ciasto, z kilku podstawowych składników, które zazwyczaj masz w domu. Długo zachowuje świeżość i zawsze się udaje. Ciasto z rabarbarem z tego przepisu wychodzi bardzo puszyste, mięciutkie, delikatne. Ciasto pachnące wanilią z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru to świetne połączenie. Puszyste ciasto baza, w którym zanurzysz dowolne owoce świeże, mrożone lub te z puszki. Do ciasta z rabarbarem możesz dodać jedno jabłko pokrojone w kostkę i ułożyć je razem z rabarbarem na wierzchu ciasta. Ciasto to smakuje także z dodatkiem bakalii lub dwóch łyżek kakao. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszne ciasto z rabarbarem.

Ciasto z rabarbarem


SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • ½ oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łodygi rabarbaru

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia ciasta z rabarbarem użyłam kwadratowej formy 24 x 24 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Do miski wbij dwa całe jajka, dodaj połowę szklanki cukru oraz dwie łyżki cukru z wanilią. Jeśli nie masz cukru z wanilią dodaj kilka kropel pasty waniliowej lub aromatu.

Jajka z cukrem ubij mikserem na puch przez 5 minut. Po tym czasie wlej połowę szklanki oleju (najlepiej rzepakowego) i dodaj 300 g jogurtu naturalnego. Składniki krótko wymieszaj mikserem.

Do masy wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiej je przez sitko wprost do miski. Potrzebujesz 2,5 szklanki mąki pszennej oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki wymieszaj krótko mikserem.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Porada. Możesz też upiec ciasto z termoobiegiem, wtedy ustaw temp. 170 st. C.

Rabarbar umyj, odetnij końce, oczyść z włókien i pokrój w niewielką kostkę.

Formę wyłóż papierem do pieczenia (dno), a boki posmaruj masłem.

Wlej ciasto, wyrównaj. Na ciasto wyłóż pokrojony w kostkę rabarbar. Ciasto przed wstawieniem do piekarnika posyp łyżką cukru. Może to być biały cukier, cukier z wanilią lub cukier trzcinowy.

Formę z ciastem wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.

Smacznego

Ciasto z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *