Super szybkie i pyszne tartaletki z ciasta francuskiego z pomidorkami i ziołami. Smakują podane na ciepło lub zimno. Idealne na przystawkę lub podwieczorek. Możesz posypać je świeżymi ziołami, podawać z sosami, np. czosnkowym lub sosem tzatziki. Do tartaletek możesz dodać kolorowe posiekane oliwki, kapary, czerwoną cebulę oraz suszone pomidory. Tartaletki z pomidorkami to bardzo smaczna i ładnie wyglądająca przystawka lub przekąska w ciągu dnia. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybkie tartaletki z ciasta francuskiego oraz kilka porad.
Tartaletki z pomidorami
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego – 300 g
- 1 małe jajko
- 100 g tartego żółtego sera
- 15 kolorowych pomidorków, u mnie żółte i czerwone
- sól, pieprz, lubczyk, zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE:
Odmierz 100 g żółtego sera i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Żółty ser możesz zastąpić parmezanem, grana padano lub mozzarellą.
Pomidorki umyj i pokrój wzdłuż na trzy plasterki. Możesz użyć pomidorków koktajlowych lub cherry. Ja użyłam małych podłużnych, kolorowych.
Jeśli nie masz małych pomidorków, możesz użyć dwóch dużych pomidorów pokrojonych w kostkę. Uprzednio posyp je solą, odstaw na 10 minut, by puściły sok, który odlej.
Wyjmij z lodówki ciasto francuskie i pokrój je wzdłuż na pół. Następnie podziel ciasto na 10 równych prostokątów.
Każdy kawałek ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Posyp je równomiernie tartym serem i ułóż posiekane w plasterki pomidorki, obsyp przyprawami.
Tartaletki piecz przez 20 minut w temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Upieczone tartaletki udekoruj świeżą rukolą, bazylią lub posiekaną natką. Możesz dodatkowo skropić je oliwą lub oliwą czosnkową. Jeszcze większego smaku i aromatu doda olej z suszonych pomidorów, którym skropisz upieczone tartaletki.
Smacznego
Tartaletki z pomidorkami
Jem oczami! :))
Super przepis. Świetnie wyglądają:)
Dziękuję 😊