Kurczak curry na ostro z papryką i pieczarkami to pyszne i aromatyczne danie mięsne. Podasz je z ryżem, kaszami, a nawet makaronem. To świetny syty obiad na kilka dni oraz pomysł na lunch-box z porcją ryżu do pracy. Danie idealne podane ze świeżo posiekanymi ziołami, np. natką, kolendrą, rukolą.. Kurczak curry wykonasz w kilka chwil, przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Świetnie smakuje z chlebkiem pita lub naan. Do kurczaka curry możesz dodać zielony groszek lub kolorowe papryki, np. zieloną, żółtą. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na kurczaka curry z pieczarkami.
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka – 600 g
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki – 130 g
- ½ ostrej papryczki chili
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- łyżeczka czerwonej pasty curry
- lekko czubata łyżeczka mielonej przyprawy curry
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie, lubczyk, oregano
- 250 ml śmietanki 12% (lub 18%, 30%) albo mleczka kokosowego
- 5 łyżek oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z piersi kurczaka myję, oczyszczam, kroję w niezbyt dużą kostkę. Pokrojone filety przyprawiam (sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie, lubczyk, oregano) i polewam 3 łyżkami oliwy. Mieszam, marynuję przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Paprykę myję, pozbawiam gniazda nasiennego i kroję w kostkę. Umyte pieczarki siekam na cztery, większe pieczarki na szóstki.
Pieczarki możesz także pokroić w półplasterki. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno. Marchewki obieram, odkrawam końce i trę na tarce o dużych oczkach. Ostrą papryczkę kroję w kosteczkę.
Na głębszą dużą patelnię lub wok wlewam 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanej oliwie przesmażam czosnek z cebulą. Gdy cebula delikatnie się zeszkli dodaję posiekane pieczarki i paprykę, smażę parę minut, solę i pieprzę.
Po tym czasie dodaję zamarynowane mięso, mieszam i smażę przez 5 minut.
Po 5 minutach dodaję tartą marchew z papryczką chili, mieszam, smażę kilka minut.
Do mięsa z warzywami dodaję 250 ml śmietanki, łyżeczkę czerwonej (lub żółtej) pasty curry oraz lekko czubatą łyżeczkę mielonej przyprawy curry, mieszam dokładnie.
Danie smażę pod przykryciem do miękkości. Często mieszam. W razie potrzeby danie doprawiam ziołami, solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym, który dodatkowo nada pikantności daniu.
Kurczak curry podaję z ryżem, kaszą jaglaną, nawet makaronem. Kurczak curry na talerzu dekoruję natką, kolendrą lub mieszanką świeżych ziół.
Kurczak curry z pieczarkami
Smacznego.
Cudo, uwielbiam to danie! 🙂
Wspaniale to słyszeć 😊
Super danie!
Bardzo smaczne danie, polecam 🙂
🙂👍