Pyszne i proste chlebki pita, które podasz do sosów, gulaszy, dipów, serów, do domowego kebaba.. Świetnie smakują z farszem z piersi kurczaka z warzywami. Tylko kilka podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu. Pita z kieszonką wypełnioną sosem pieczarkowym smakuje obłędnie. Chlebki z tego przepisu wychodzą mięciutkie, z ładną kieszonką, którą dowolnie nafaszerujesz. Możesz przygotować je wcześniej i zamrozić, wyjąć kiedy potrzeba. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na chlebki pita w wersji smażonej lub pieczonej.
Chlebek pita
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki maki pszennej
- 2 łyżeczki drożdży instant (suchych)
- 1 i ¼ szklanki letniej wody
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie chlebków zaczynam od wsypania do miski 2 łyżeczek suchych drożdży. Zalewam je 1 i ¼ letniej wody, delikatnie mieszam i odstawiam na 5-8 minut aż zaczną tworzyć się charakterystyczne pęcherzyki.
Do sporej miski wsypuję 3 szklanki mąki pszennej, dodaję 3 łyżki oliwy, 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę soli oraz wlewam wodę z drożdżami. Składniki mieszam aż powstanie ładne i elastyczne ciasto.
Dobrze wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Porada. Możesz delikatnie nagrzać piekarnik, maksymalnie do 35 st. C, wyłączyć go i tam wstawić miskę z ciastem.
Po tym czasie wyjąć ciasto z miski, wyłożyć na stolnicę lub blat podsypany lekko mąką. Wyrobić ciasto, podzielić na około 8 kawałków.
Z każdej części ciasta uformować lekko spłaszczone kule i odstawić na 20 minut.
Po 20 minutach wyrośnięte kule spłaszczyć rękoma na kształt niedużych placków.
Tak wyrobione placki zostaw na desce lub stolnicy podsypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Rozgrzej dobrze patelnię.
Aby powstała ładna „kieszonka” do faszerowania należy smażyć lub piec chlebki w bardzo wysokiej temperaturze.
Chlebki kolejno smaż z obu stron na bardzo rozgrzanej i suchej patelni. Smaż je przez kilka minut aż urosną i lekko się zarumienią.
Możesz je także upiec w temp. 250 st. C, grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu. Najpierw dokładnie nagrzej blachę z wyposażenia piekarnika, następnie wkładaj chlebki pita. Blachę wyłóż uprzednio papierem do pieczenia. Piecz około 8-10 minut aż ładnie urosną i nabiorą „złotego” koloru. Możesz przed wstawieniem ich do piekarnika delikatnie skropić ciasto oliwą.
Chlebki pita smakują z mięsem, warzywami, sałatami, sosami.
Możesz nafaszerować ich mięsnym farszem, np. z kurczaka lub mięsem mielonym, dodać świeże sałaty, posiekane warzywa, polać sosem jogurtowym, pomidorowym, czosnkowym lub sosem tysiąca wysp. Powstanie super pyszne i kompletne danie obiadowe.
Smacznego.
Inspiracja przepisu: mniammniam.com
Pyszna pita, dobra do wszystkiego <3!
🙂👍