Aromatyczne, smaczne i kolorowe danie. No i takim daniem można się porządnie najeść. Dodatki warzywne to marchew, papryka, zielona fasolka, nawet wrzuciłam oliwki. Po to, by przełamać słodycz ananasa. Do tego mleczko kokosowe, przyprawy, czerwona pasta curry i danie jednogarnkowe gotowe.
Danie może byś serwowane z ryżem, kaszą, makaronem. Jeden kolorowy zdrowy gar a kilka zastosowań 🙂 Uwielbiam takie rozwiązania!
Składniki:
- nieduża podwójna pierś z kurczaka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 2 nieduże marchewki
- 1 średnia cebula
- nieduża garść mrożonej zielonej fasolki ciętej
- 1 czerwona papryka
- kilka talarków chilli
- kilka czarnych oliwek przekrojonych na pół
- 3 plastry ananasa z puszki pokrojone w kostkę
- przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, majeranek, lubczyk, curry – wszystko do smaku wedle uznania
- natka pietruszki do posypania dani
- tarta mozzarella do posypania dania
- około szklanki ryżu
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Pierś myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w nie za dużą ani nie za małą kostkę.
- Marchew obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dusimy na nim warzywa: marchew, cebulę, paprykę, fasolkę do miękkości, wrzucamy kilka talarków chilli.
- Do garnka wlewamy mleczko, dodajemy łyżkę pasty curry i pokrojoną pierś, dusimy do gotowości mięsa, doprawiamy, wrzucamy warzywa z patelni, ananasa i oliwki, mieszamy, dusimy do połączenia składników, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Na talerzu układamy ryż, na to nasz warzywno-mięsny ryż.
- Gotowe danie posypujemy tartą mozzarellą i natką.
Smacznego 😉
Lubię takie dania 🙂
Pyyyyysznie!;))