Curry z kurczakiem, warzywami, oliwkami i ananasem

Aromatyczne, smaczne i kolorowe danie. No i takim daniem można się porządnie najeść. Dodatki warzywne to marchew, papryka, zielona fasolka, nawet wrzuciłam oliwki. Po to, by przełamać słodycz ananasa. Do tego mleczko kokosowe, przyprawy, czerwona pasta curry i danie jednogarnkowe gotowe.

Danie może byś serwowane z ryżem, kaszą, makaronem. Jeden kolorowy zdrowy gar a kilka zastosowań 🙂 Uwielbiam takie rozwiązania!

Składniki:

  • nieduża podwójna pierś z kurczaka
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 średnia cebula
  • nieduża garść mrożonej zielonej fasolki ciętej
  • 1 czerwona papryka
  • kilka talarków chilli
  • kilka czarnych oliwek przekrojonych na pół
  • 3 plastry ananasa z puszki pokrojone w kostkę
  • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, majeranek, lubczyk, curry – wszystko do smaku wedle uznania
  • natka pietruszki do posypania dani
  • tarta mozzarella do posypania dania
  • około szklanki ryżu
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Pierś myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w nie za dużą ani nie za małą kostkę.
  2. Marchew obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, dusimy na nim warzywa: marchew, cebulę, paprykę, fasolkę do miękkości, wrzucamy kilka talarków chilli.
  4. Do garnka wlewamy mleczko, dodajemy łyżkę pasty curry i pokrojoną pierś, dusimy do gotowości mięsa, doprawiamy, wrzucamy warzywa z patelni, ananasa i oliwki, mieszamy, dusimy do połączenia składników, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  5. Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Na talerzu układamy ryż, na to nasz warzywno-mięsny ryż.
  6. Gotowe danie posypujemy tartą mozzarellą i natką.

Smacznego 😉

 

2 odpowiedzi na “Curry z kurczakiem, warzywami, oliwkami i ananasem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *