Francuskie rogaliki faszerowane masłem orzechowym. W domu do tej pory pięknie unosi się orzechowy aromat ciasteczek.
Rozpływają się w ustach, dodatkowo polane czekoladą i posypane chrupiącymi posiekanymi orzechami laskowymi Helio. Polecam! 🙂
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kilka łyżek dobrego masła orzechowego (dobrego oznacza, że w składzie mamy jedynie orzechy arachidowe)
- 100 g gorzkiej czekolady
- prażone orzechy laskowe Helio do posypania
- 1 małe jajko
Przygotowanie:
Ciasto rozkładamy na blacie, przekrawamy wzdłuż dłuższej części na pół. Z ciasta kroimy trójkąty.
Każdy kawałek smarujemy masłem orzechowym, zwijamy od dłuższego boku do węższego, smarujemy roztrzepanym jajkiem, najlepiej pędzelkiem.
Pieczemy w temp. 190 st. C przez ok. 15 minut do ładnego złotego koloru. Pieczemy grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy lekko ostudzone rogaliki i od razu posypujemy posiekanymi drobno orzechami, by się przykleiły i zastygły razem z czekoladą.
Do moich rogalików wykorzystałam chrupiące orzechy laskowe Helio
Smacznego! 😉
Brakuje informacji przy rogalikach z cissta fr z masłem irzechowym ile czasu pieczemy
Dziękuję bardzo za uwagę:) Już uzupełniłam informację.