Kremowy deser na bazie kakaowego jogurtu greckiego z wiśniami i biszkoptami. Deser podany w ozdobnych pucharkach, ułożony warstwowo, udekorowany owocami i listkami mięty to świetny pomysł na zdrową przekąskę w ciągu dnia. Kremowy, gęsty jogurt z dodatkiem kolagenu o smaku kakao i wiśnie to idealne połączenie. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybki, domowy deser.
Deser w pucharku z kakaowym jogurtem i wiśniami
SKŁADNIKI:
- 400 g jogurtu naturalnego greckiego
- 250 g mrożonych wiśni
- łyżka soku z cytryny
- 1 saszetka kolagenu o smaku kakao Natu.Care (9 g)
- 3 łyżki cukru
Dodatki do podania:
- ciasteczka amaretti lub podłużne biszkopty
- do dekoracji wiśnie, borówki, maliny, listki mięty, pokruszone ciastka.
Porady.
Do deseru możesz wykorzystać dowolne owoce, świeże, mrożone lub z puszki. Idealne będą borówki, jagody, maliny, truskawki, które świetnie komponują się z kremowym, kakaowym jogurtem. Dodatkowo owoce w deserze możesz podać w całości lub zmiksować na słodki mus, którym przełożysz kolejne warstwy deseru.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1. Przygotuj wiśnie.
Mrożone wiśnie ułóż w rondelku, zasyp trzema łyżkami cukru (lub ksylitolem), dodaj łyżkę soku z cytryny. Sok z cytryny możesz zastąpić łyżką soku z limonki lub pomarańczy.
Całość zamieszaj, ustaw na kuchence i gotuj na małej mocy palnika przez kilka minut (do rozmrożenia owoców i rozpuszczenia cukru).
Owoce odstaw do przestudzenia.
Porada. Owoce można zmiksować na mus, ja jednak wolę czuć kawałki owoców.
Krok 2. Połącz jogurt z kakao.
Jogurt wymieszaj z jedną, całą saszetką kolagenu o smaku kakao. Jeśli nie posiadasz saszetki kolagenu od Natu Care, zastąp ją łyżeczką kakao.
Krok 3. Układaj warstwowo składniki.
W pucharkach układaj na przemian: porcję wiśni, porcję kakaowego jogurtu, trochę ciasteczek amaretti lub przekrojonych na pół podłużnych biszkoptów. Postępuj tak aż do wyczerpania składników.
Wierzch udekoruj wiśniami, dowolnymi owocami i listkami mięty.
Smacznego
Deser jogurtowo-kakaowy z wiśniami