Placek z wiśniami

Wyjątkowy prosty w przygotowaniu maślany placek z wiśniami. To uniwersalny przepis na szybkie ciasto, do którego dodasz dowolne owoce: świeże, mrożone lub te z puszki. Ciasto przygotujesz z kilku łatwo dostępnych składników, bez miksera. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przepis na placek z owocami.

Placek z wiśniami


SKŁADNIKI:

  • 75 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  •  60 g wiśni (wydrylowanych świeżych lub mrożonych)

Dodatki:

  • cukier puder do oprószenia.

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm.
W przepisie użyłam mrożonych wiśni. Należy je uprzednio rozmrozić, odsączyć na sicie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Powinny mieć temperaturę pokojową.
Do placka możesz użyć dowolnych owoców.


PRZYGOTOWANIE:


Krok 1. Przygotuj formę.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz, boki smaruję masłem.


Krok 2. Odsącz wiśnie.

Mrożone wiśnie rozmrażam, odsączam na sitku, osuszam ręcznikiem papierowym. Wiśnie powinny mieć temperaturę pokojową.


Krok 3. Połącz mokre składniki.

50 g masła roztapiam w rondelku, studzę.

Do miski wbijam dwa całe jajka, roztrzepuję rózgą kuchenną. Wlewam masło oraz dwie łyżki soku pomarańczowego, mieszam.

Porada. Sok pomarańczowy można zastąpić sokiem jabłkowym lub świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy / mandarynki.


Krok 4. Dodaj suche składniki.

75 g mąki pszennej mieszam z jedną, płaską łyżeczką proszku do pieczenia i przesiewam do mokrych składników.

Wsypuję 50 g cukru.
Całość mieszam krótko do połączenia składników.

Ciasto wylewam do formy, wyrównuję, układam równomiernie 60 g wiśni.


Krok 5. Upiecz ciasto.

Piekarnik nagrzewam do temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Tortownicę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę 35-40 minut lub do tzw. „suchego patyczka”.

Ciasto po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika. Studzę na kratce.


Krok 6. Wystudź i udekoruj ciasto.

Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. To szybkie i proste maślane ciasto, idealne na szybki deser.


Smacznego

Placek z wiśniami

8 odpowiedzi na “Placek z wiśniami”

    1. Jak najbardziej, należy je odsączyć z zalewy i drobno posiekać. Myślę, że szklanka wystarczy.
      Pozdrawiam

  1. Lubię takie proste i szybkie ciasta. Nie da się ich zepsuć. Dziękuję za inspiracje, zapisuje przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *