Kiedy na straganach najlepsze pomidory warto zakupić ich większe ilości i zamknąć ich smak w słoiku, zostawić na później, wyjąć zimą. Cieszyć się smacznym, domowym i bardzo prostym przetworem. Wspaniale smakują do potraw z makaronów, mięs, kasz, ryżu, pulpetów, gołąbków, bigosu, leczo, zup, wymieniać można bez końca… 😉
Kilka zasad na początek:
Takie domowe krojone pomidory należy uprzednio sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę.
Ilość pomidorów jest dowolna, w zależności od potrzeb, miejsca w domu, ilości słoików, itp. 🙂
Domowe pomidory krojone w słoikach to 2 składniki: pomidory i sól. Co do soli to dajemy płaską łyżeczkę na każdy kilogram pomidorów.
Składniki:
- pomidory
- sól
Przygotowanie:
Pomidory dobrze myjemy, partiami wrzucamy na nie więcej niż 2 min. do garnka z wrzącą wodą, sparzamy je. Następnie przelewamy je zimną wodą, delikatnie zdejmujemy z nich skórkę.
Pomidory kroimy na ósemki lub ćwiartki. Pokrojone pomidory wrzucamy do garnka z grubszym dnem, posypujemy solą i zagotowujemy. Musimy uważać, by nasze pomidory podczas gotowanie nie „rozleciały” się do końca.
Ostatnim etapem jest ułożyć pomidory krojone do idealnie czystych słoików, pamiętając, by brzegi słoików były czyste i suche, zakręcić dobrze (także czystymi i suchymi) pokrywkami. Przekręcamy słoiki do góry dnem i przykrywamy grubym kocem do wystygnięcia. Gotowe! 🙂