Taki deser możecie przygotować w szklankach, pucharkach, miseczkach. W przepisie użyłam suszonych owoców – żurawiny oraz świeżego banana. Jeśli chcecie możecie użyć świeżych malin, truskawek, moreli, dodać mielone orzechy, inne suszone owoce. Pamiętajcie, że świeże owoce kiwi i ananasa powodują, że galaretka nie tężeje.
Składniki:
- 1 galaretka wiśniowa
- 500 ml wody
- 3 łyżeczki suszonej żurawiny lub wedle uznania
- 1 banan
Przygotowanie:
- Wodę zagotowuję, zdejmuję z ognia i wsypuję szybko galaretkę, mieszam (nie gotuję) i odstawiam do ostygnięcia.
- Do pucharków / szklanek / miseczek wsypuję żurawinę, po kilka talarków banana, zalewam galaretką, leciutko mieszam.
- Wstawiam do lodówki do stężenia.
Gotowe posypuję dodatkowo suszoną żurawiną, wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami.
Smacznego 🙂