Dressing do sałatek

Dressing, czyli pyszny i prosty zimny sos podkreślający smak wszelakich świeżych sałatek liściastych z warzywami, serami lub mięsem. Uniwersalny i domowy dressing do sałatek, który przygotujesz w chwilę, z łatwo dostępnych kilku składników. Przepis na podstawowy trzyskładnikowy dressing przygotowany jest na bazie oliwy, miodu i soku z cytryny. Sok z cytryny zastąpisz octem winnym lub jabłkowym. Do domowego dressing możesz dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz łyżeczkę musztardy. Dressing jest idealnym i niezastąpionym dodatkiem do rozmaitych sałat z dodatkiem mięs, serów i wytrawnych sałatek z owocami. Do dressingu możesz dodać świeżo posiekane zioła, np. koperek, natkę, bazylię, kolendrę bądź suszone przyprawy jak: oregano, słodka papryka, suszone pomidory z czosnkiem, tymianek, cząber.. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na niezwykle prosty dressing do sałatek.

SKŁADNIKI:

  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżeczki miodu
  • sok z 1 cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Dodatki: ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz łyżeczka ostrej musztardy.

PRZYGOTOWANIE:

Cytrynę umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok. Cytrynę możesz zastąpić limonką.

Przygotuj pięć łyżek dobrej i delikatnej oliwy oraz trzy łyżeczki płynnego miodu. Polecam miód lipowy, akacjowy, wielokwiatowy.

W miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu.

Dressing dopraw solą oraz pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym – czarnym lub kolorowym.

Ten przepis jest najbardziej podstawową wersją dressingu. Gotowy sos możesz wzbogacić dużym, obranym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz płaską łyżeczką musztardy – dijon lub miodowej.

Sos przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

3 odpowiedzi na “Dressing do sałatek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *