Dressing, czyli pyszny i prosty zimny sos podkreślający smak wszelakich świeżych sałatek liściastych z warzywami, serami lub mięsem. Uniwersalny i domowy dressing do sałatek, który przygotujesz w chwilę, z łatwo dostępnych kilku składników. Przepis na podstawowy trzyskładnikowy dressing przygotowany jest na bazie oliwy, miodu i soku z cytryny. Sok z cytryny zastąpisz octem winnym lub jabłkowym. Do domowego dressing możesz dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz łyżeczkę musztardy. Dressing jest idealnym i niezastąpionym dodatkiem do rozmaitych sałat z dodatkiem mięs, serów i wytrawnych sałatek z owocami. Do dressingu możesz dodać świeżo posiekane zioła, np. koperek, natkę, bazylię, kolendrę bądź suszone przyprawy jak: oregano, słodka papryka, suszone pomidory z czosnkiem, tymianek, cząber.. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na niezwykle prosty dressing do sałatek.
SKŁADNIKI:
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżeczki miodu
- sok z 1 cytryny
- sól, świeżo zmielony pieprz
Dodatki: ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz łyżeczka ostrej musztardy.
PRZYGOTOWANIE:
Cytrynę umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok. Cytrynę możesz zastąpić limonką.
Przygotuj pięć łyżek dobrej i delikatnej oliwy oraz trzy łyżeczki płynnego miodu. Polecam miód lipowy, akacjowy, wielokwiatowy.
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu.
Dressing dopraw solą oraz pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym – czarnym lub kolorowym.
Ten przepis jest najbardziej podstawową wersją dressingu. Gotowy sos możesz wzbogacić dużym, obranym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz płaską łyżeczką musztardy – dijon lub miodowej.
Sos przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Pełna zgoda, to najlepszy dressing – domowy, nie kupny.
Pozdrawiam:)
Proste, każdy zna i zawsze smakuje. Dobrze, że Pani promuje domową kuchnię.
Dziękuję:)