Seler naciowy duszony na maśle klarowanym z dodatkiem czosnku i chili to fajny pomysł na dodatek do obiadu. Chrupiący seler podany na ciepło pasuje do mięs duszonych, smażonych, pieczonych oraz potraw z ziemniaków. Możesz podać go także w wersji wege jako kompletne danie: z makaronem, kaszą pęczak lub ryżem. Seler naciowy duszony na maśle smakuje posypany parmezanem i posiekaną natką. Zapraszam po super chrupiący i aromatyczny seler naciowy z chili i natką.
SKŁADNIKI:
- 1 pęczek selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- ½ chili
- garść posiekanej natki
- łyżka miodu
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE:
- Seler naciowy umyj, delikatnie osusz i odkrój końce. Posiekaj na nieduże kawałki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego.
- Czosnek obierz, posiekaj drobno razem z połową chili.
- Na patelnię wrzuć seler naciowy, podsmażaj przez 10 minut.
- Dodaj posiekany ząbek czosnku i chili. Smaż bez przykrycia przez 10 minut, często mieszając.
- Pod koniec smażenia dodaj łyżkę miodu, łyżkę octu jabłkowego, posiekaną natkę. Smaż do połączenia smaków 5 minut.
- Podawaj posypany posiekaną natką.
Porada. Do selera naciowego pasować będzie także czerwona papryka duszona razem z selerem.
Jeśli seler naciowy duszony na maśle podajesz z kaszą lub makaronem to dodatkowo danie posyp parmezanem.
Inspiracja do przepisu: AniaGotuje.pl
Smacznego
Seler naciowy duszony na maśle