Seler naciowy duszony na maśle

Seler naciowy duszony na maśle klarowanym z dodatkiem czosnku i chili to fajny pomysł na dodatek do obiadu. Chrupiący seler podany na ciepło pasuje do mięs duszonych, smażonych, pieczonych oraz potraw z ziemniaków. Możesz podać go także w wersji wege jako kompletne danie: z makaronem, kaszą pęczak lub ryżem. Seler naciowy duszony na maśle smakuje posypany parmezanem i posiekaną natką. Zapraszam po super chrupiący i aromatyczny seler naciowy z chili i natką.

SKŁADNIKI:

  • 1 pęczek selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ chili
  • garść posiekanej natki
  • łyżka miodu
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE:

  • Seler naciowy umyj, delikatnie osusz i odkrój końce. Posiekaj na nieduże kawałki.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego.
  • Czosnek obierz, posiekaj drobno razem z połową chili.
  • Na patelnię wrzuć seler naciowy, podsmażaj przez 10 minut.
  • Dodaj posiekany ząbek czosnku i chili. Smaż bez przykrycia przez 10 minut, często mieszając.
  • Pod koniec smażenia dodaj łyżkę miodu, łyżkę octu jabłkowego, posiekaną natkę. Smaż do połączenia smaków 5 minut.
  • Podawaj posypany posiekaną natką.

Porada. Do selera naciowego pasować będzie także czerwona papryka duszona razem z selerem.

Jeśli seler naciowy duszony na maśle podajesz z kaszą lub makaronem to dodatkowo danie posyp parmezanem.

Inspiracja do przepisu: AniaGotuje.pl

Smacznego

Seler naciowy duszony na maśle

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *