Pyszne, drożdżowe bułeczki w kształcie ślimaczków z truskawkami i lukrem to prosty, słodki i efektowny wypiek. Polukrowane cytrynowym lukrem smakują obłędnie. Puszyste i domowe drożdżówki nie mają sobie równych. Możesz przygotować je z dowolnymi owocami, najlepiej sezonowymi. Zamiast lukru sięgnij po kruszonkę lub zwyczajnie przed pieczeniem oprósz je brązowym cukrem. Jeśli jeszcze nie próbowałeś to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na szybkie i proste mini pączki z serka homogenizowanego. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na drożdżowe ślimaczki z truskawkami, idealne do rwania.
Drożdżowe ślimaczki z truskawkami
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 8 g suchych drożdży instant
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 4 łyżki cukru z wanilią
- większa szczypta soli
- 1 jajko
- 2/3 szklanki mleka
- 50 g masła – 1/4 kostki
- 500 g truskawek
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
DODATKOWO:
Do wysmarowania bułeczek: 1 żółtko + 2 łyżki mleka
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Drożdżowe ślimaczki z truskawkami piekłam w formie 25 x 27 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj sobie mały rondelek, podgrzej w nim lekko mleko. Ma być lekko ciepłe, ale nie gorące.
50 g masła (1/4 kostki o wadze 200 g) stop w garnuszku.
W dużej misce wymieszaj 3 szklanki mąki z suchymi drożdżami i większą szczyptą soli. Wsyp cukier oraz cukier z wanilią. Możesz zastąpić go cukrem wanilinowym.
Do suchych składników wbij 1 jajko, wlej mleko oraz roztopione i lekko przestudzone masło.
Wyrób gładkie ciasto. Jeśli za bardzo klei się do rąk podsyp je nieco mąką.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk uformuj z niego kulę i pozostaw w misce.
Przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Odstaw w ciepłe miejsce.
Porada. Możesz rozgrzać piekarnik do max. temp. 30 st. C, po czym wyłączyć piekarnik. Tam wstaw ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia na 60 minut.
Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój w plasterki.
Gdy ciasto wyrośnie podsyp je lekko mąką i ponownie krótko wyrób.
Rozwałkuj na stolnicy podsypaną mąką na kształt sporego prostokąta.
Ułóż na nim równomiernie truskawki zostawiając wolne brzegi.
Porada. Możesz na truskawki wysypać dodatkowo 2 łyżki cukru z wanilią lub cukru trzcinowego.
Ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Pokrój w plastry o grubości około 4-5 cm.
Formę z wyposażenia piekarnik wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (łatwiej się przyklei). Możesz sięgnąć także po olej.
Ślimaczki ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż je obok siebie, posmaruj żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka.
Ślimaczki z truskawkami odstaw na 20 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół (bez termoobiegu). Piecz je 25-30 minut do ładnego piaskowego koloru.
Po upieczeniu od razu wyjmij drożdżówki z piekarnika.
W szklance cukru pudru rozpuść 2 łyżki soku z cytryny oraz 2 łyżki wody. Możesz użyć 4 łyżek soku z cytryny lub 4 łyżek samej wody.
Upieczone ślimaczki polukruj.
Jeśli lubisz drożdżowe wypieki polecam Ci także mój sprawdzony przepis na efektowny i piękny wypiek: drożdżowy wianek z makiem.
Smacznego.
Ależ apetyczne 🙂
Dziękuję 😉
Pycha, robiłam trzy razy super przepis!
😊😊😊
Dziękuję 🙂
Wspaniały przepis, ciasto elastyczne, wszystko idealnie się wałkuje. 😃🙂👌👌Pozdrawiam,
Hania
Dziękuję 🙂👍