Placki z cukinii i marchewki to idealny pomysł na obiad, podwieczorek lub przystawkę na ciepło. Przygotujesz je przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Placki z warzyw są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Do tego proste w przygotowaniu i smaczne. To placki na każdą okazję. Placki cukiniowe z marchewką świetnie smakują podane z gęstą śmietaną lub śmietaną wymieszaną z drobnym cukrem lub cukrem pudrem. Placki można podawać także z jogurtem, sosem tatarskim, sosem pomidorowym lub zwyczajnie z ketchupem. Do placków śmiało możesz dorzucić posiekany mały pęczek świeżych ziół: koperku, natki, kolendry. Smakują także odgrzane następnego dnia w piekarniku.
Polecam Ci mój sprawdzony przepis na placki z warzyw, którego głównymi składnikami są cukinia i marchew.
Placki cukiniowe z marchewką
SKŁADNIKI:
- 2 cukinie
- 3 marchewki
- 2 nieduże cebule (lub 3 małe)
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnie jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej do smażenia
Uwagi do przepisu:
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jeśli chcesz możesz pominąć dodanie proszku do pieczenia.
Placki możesz przyprawić także szczyptą suszonych i mielonych ziół, np. oregano, lubczykiem, ziołami prowansalskimi lub dodać posiekane świeże zioła takie jak natkę, bazylię, kolendrę, koperek.
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowuję warzywa: marchew, czosnek i cebule obieram.
Cukinię myję, odkrawam końce i ścieram na tarce o dużych oczkach. Układam w misce i solę płaską łyżeczką soli. Odstawiam na bok na 20 minut, by cukinia puściła sok. Można ustawić startą cukinię na sicie postawionym nad miską.
Marchewkę trę na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno siekam w kosteczkę. Obrany czosnek przepuszczam przez praskę.
Cukinię dobrze odciskam, układam w misce, dodaję resztę składników: warzywa, wbijam 1 jajko, wsypuję szklankę mąki oraz proszek do pieczenia, mieszam do połączenia. Przyprawiam solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
W wersji dla dorosłych możesz wsypać sporą szczyptę mielonej ostrej papryki, chili lub dodać posiekaną drobno świeżą i ostrą papryczkę.
Po wymieszaniu wszystkich składników, na patelni rozgrzewam olej. Wybieram olej rzepakowy. Z ciasta nabieram łyżką porcję, układam na patelni formując kształt placka, lekko spłaszczam odwróconą stroną łyżki. Placki smażę na złoto z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku.
Placki cukiniowe z marchewką podaję gorące ze śmietaną, jogurtem lub ketchupem.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Super placuszki
Pozdrawiam i dziękuję za kolejny ciekawy przepis 🙂
Emilka
Dziękuję 🙂
Pozdrawiam!
Wygląda mega smaczne. Uwielbiam cukinię i placuszki 😉
🙂👍
S a przepyszne bardzo dawno ich nie robiłam pozdrawiam
Zgadzam się Teresko, są idealne i pyszne 😉
Pozdrawiam!
Dziś usmażone- rewelacja. Polecam bo mój facet zjadł połowę od razu:)
Pozdrawiam
Kaja
Bardzo mi miło 🙂
Placki REWELACJA. POLECAN każdemu!
Dziękuję 🙂
Takk tylko sobie myślę czy proszek do pieczenia jest tu konieczny?
Można zrezygnować.