Drożdżowa rolada z powidłami

Pyszny drożdżowy zawijaniec z powidłami śliwkowymi oblany lukrem cytrynowym to super pomysł na deser. Ciasto, które upieczesz na Święta i na weekend. To ciasto drożdżowe, które przygotujesz z ulubionymi konfiturami, powidłami, nutellą, masą makową lub serowym farszem.. Możesz posypać je cukrem pudrem, udekorować lukrem lub upiec z kruszonką. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z dżemem.

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250 g powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu
  • 1 żółtko

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody lub soku z cytryny

Uwagi do przepisu:

  • Składniki mam w temp. pokojowej.
  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
  • 3 łyżki cukru możesz zastąpić 3 łyżkami cukru z wanilią.
  • Ciasto jest na keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Przesianą mąkę siekam z miękkim masłem oraz cukrem.
Ciepłe mleko mieszam z pokruszonymi drożdżami oraz jajkiem. Robię to krótko przy pomocy rózgi kuchennej.

Tak wyrobione drożdże dodaję do mąki, zagniatam elastyczne ciasto. Zagniataj ciasto nie krócej niż 5-10 minut. Robię to w misce, w której będzie rosło ciasto lub na podsypaną mąką stolnicy/blacie.

Ciasto odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem. Najczęściej przykrywam je bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym.

Po tym czasie wyjmuję ciasto z miski, chwilę wyrabiam dłońmi i układam na stolnicy podsypanej mąką, rozwałkowuję na kształt prostokąta o długości keksówki.

Połowę prostokąta smaruję połową dżemu i zwijam do momentu zakrycia dżemu. Przekładam całość do góry nogami, znów smaruję pozostałym dżemem i tak jak poprzednio zwijam do środka.

Keksową formę, u mnie o wyższych wymiarach 30 x 11 cm wykładam papierem do pieczenia. Ostrożnie wkładam przygotowane ciasto, smaruję żółtkiem.

Ciasto wstawiam do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika. Ustawiam program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę przez około 30-35 minut.

Gotowe od razu wyjmuję z piekarnika i studzę.

Przygotowuję lukier: do szklanki z cukrem pudrem wlewam 3 łyżki wody lub 3 łyżki soku z cytryny. Szybko rozprowadzam i mieszam do gładkiej masy. Dekoruję ostudzone ciasto. Ciasto możesz posypać dodatkowo posiekanymi bakaliami.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Drożdżowa rolada z powidłami”

  1. Ekstra na swieta zrobię. Czy można zamiast dżemu masę makową użyć? I ile?

    Dziękuję za odpowiedz:)

    1. Polecam 👍
      Tak, masa makowa domowa lub kupna (można ją dodatkowo odcisnąć z nadmiaru wody) będzie dobra – dałabym 500 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *