Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami to świetny pomysł na obiad wege. Są niezastąpione do czerwonego barszczu. Krokiety są chrupiące z zewnątrz, z pysznym farszem pieczarkowo-serowym. Krokiety przygotujesz przez cały rok. To prosty i pyszny przepis na obiad lub kolację. Krokiety możesz podać z sosem pomidorowym lub z dodatkiem kiszonej kapusty na talerzu. Krokiety z pieczarkami możesz przygotować także w nieco innej wersji, bez panierowania w jajku i bułce, czyli lżejszą wersję krokietów.

Krokiety z pieczarkami


SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 średnie jajka
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • 1 i ½ szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • większa szczypta soli

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 450 g pieczarek
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 45 g startego żółtego sera lub parmezanu
  • sól, pieprz
  • opcja: szczypta mielonego lubczyku i ostrej papryki
  • łyżka masła

PANIERKA:

  • 1 duże jajko
  • do obtoczenia bułka tarta lub mielone siemię lniane

Dodatkowo: olej lub masło klarowane do smażenia krokietów


Uwagi do przepisu:

  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
  • Składniki mam w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowuję ciasto. W tym celu w misce ubijam rózgą kuchenną jajka z wodą, mlekiem i solą. Wsypuję mąkę, mieszam do połączenia, by nie było grudek. Ciasto odstawiam na bok na 20 minut, by odpoczęło.

W tym czasie myję i obieram pieczarki, drobno siekam lub ścieram na tarce o dużych oczkach. Obieranie pieczarek nie jest konieczne. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę.

Na łyżce masła podsmażam cebulę, gdy się zeszkli dodaję pieczarki, smażę kilka minut, do odparowania wody. Doprawiam do smaku.

Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Wsypuję tarty ser do pieczarek i cebuli na patelni, mieszam, ściągam patelnię z palnika.

Naleśniki smażę na średniej patelni do naleśników posmarowanej delikatnie olejem. Średnica 26 cm lub 28 cm.  Smażę partiami cienkie naleśniki. Odkładam je na bok, na płaski talerz, jeden na drugim.

Przygotowuję panierkę. Do miski wbijam 1 duże jajko (lub 2 mniejsze), roztrzepuję widelcem, lekko solę i pieprzę. Na płaski talerz wysypuję bułkę tartą (można zastąpić mielonym siemieniem lnianym).

Gdy naleśniki lekko przestygną smaruję każdego farszem, zwijam w rulony, obtaczam w jajku i bułce. Krokiety przesmażam na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym. Odsączam je na papierowym ręczniku.

Krokiety kroję na kawałki (lub podaję cale rulony), dekoruję natką lub koperkiem.

Takie krokiety smakują świetnie z sosem pomidorowym, do barszczu czerwonego lub z surówką z kiszonej kapusty jako danie obiadowe.

Smacznego.

3 odpowiedzi na “Krokiety z pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *