Dżem gruszkowy

Dżem gruszkowy, smaczny i prosty dżem z gruszek z dodatkiem kisielu cytrynowego. Dżem z kawałkami owoców. Domowy dżem to świetny dodatek do naleśników, placków, kanapek. Super chrupiące i gorące tosty świetnie komponują się z dżemem owocowym. Dżem dodasz do ciasta, do owsianek, puddingów. To prosty, domowy dżem, z kilku podstawowych składników. Zapraszam po sprawdzony przepis na dżem gruszkowy oraz kilka porad. Wpis zawiera opis krok po kroku wraz ze zdjęciami.

Dżem gruszkowy


SKŁADNIKI:

  • 2 kg dojrzałych gruszek, np. Konferencja
  • 1 kisiel cytrynowy z cukrem – 77 g
  • ½ szklanki cukru – 6 łyżek
  • 100 ml wody
  • sok z jednej cytryny

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyte słoiki: 4 słoiki o pojemności 300 ml oraz 1 słoik o pojemności 200 ml.
Do przygotowania dżemu z gruszek wybierz garnek z grubym dnem.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Przygotuj owoce.

Przygotuj dwa kilogramy gruszek. Owoce dokładnie umyj, osusz.

Porada. Możesz użyć dowolnej odmiany gruszek bądź połączyć ze sobą różne odmiany, np. Konferencję z Faworytką lub Klapsą.

Gruszki obierz cienko ze skórki, przekrój na cztery. Wydrąż gniazda nasienne, pokrój w niewielką kostkę.


Porada. Gruszki możesz pokroić w drobniejszą kosteczkę lub w kostkę o różnej wielkości. Podczas gotowania owoców część mniejszych owoców rozpadnie się a część pozostanie w małych kawałkach. Uzyskasz zatem dżem o ciekawej konsystencji pod względem wielkości owoców.


Krok 2. Ułóż gruszki w garnku, dodaj cukier.

Kawałki gruszek ułóż w garnku, od razu wsyp sześć pełnych łyżek cukru, czyli połowę szklanki, zamieszaj. Ustaw mniejszą niż średnia moc palnika stopniowo ją zwiększając. Dżem ma się delikatnie gotować/prażyć. Często mieszaj.

Dżem gotuj łącznie 50 minut od czasu do czasu mieszając. Owoce puszczą sporo soku. Kontroj moc palnika.

Krok 3. Wymieszaj kisiel z wodą i sokiem z cytryny.

Pod koniec gotowania przygotuj mieszankę z wody, soku z cytryny i kisielu (proszku).

Potrzebujesz zatem 100 ml wody, sok wyciśnięty z jednej całej cytryny oraz kisiel o smaku cytrynowym z cukrem (proszek o wadze 77 g). Całość wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia.


Porada. Kisiel cytrynowy można zastąpić kisielem o smaku morelowym lub pomarańczowym.


Mieszankę powoli wlej do gotującego się dżemu cały czas mieszając. Całość mieszaj za pomocą drewnianej, silikonowej lub plastikowej łyżki.
Po wlaniu mieszanki kisielowej gotuj dżem przez niecałe 2-3 minuty.

Wyłącz palnik i od razu nakładaj dżem do słoiczków. Powinny być wyparzone, czyste, suche, a wieczka nieuszkodzone.


Porada. Dżem można lekko zblendować zostawiając kawałki owoców, dzięki czemu powstanie ciekawa struktura dżemu.


Po nałożeniu gorącego dżemu do słoiczków, przełóż je na bawełnianą ściereczkę, na blat, wieczkiem do dołu. Możesz przykryć je dodatkowo ściereczką, by wolniej stygły.

Po całkowitym przestudzeniu i odwróceniu słoiczków wieczka po dotknięciu powinny być wklęsłe. Jeśli nie, lekko je wciśnij.

Dżem przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dżem gruszkowy smakuje podany z wszelakimi plackami, np. plackami z serka homogenizowanego oraz naleśnikami. Domowy dżem smakuje zwyczajnie na pieczywie, grzankach, chrupiących tostach.

Smacznego.


Dżem z gruszek

Kuchnia Ani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *