Naleśniki

Naleśniki zna chyba każdy. Proste w przygotowaniu, z kilku podstawowych i łatwo dostępnych składników. Naleśniki to dla mnie smak dzieciństwa. Cienkie i pyszne, podawane z twarogiem na słodko lub dżemem truskawkowym smakowały obłędnie i wyjątkowo. Naleśniki to świetny i prosty pomysł na ciepłe śniadanie lub kolację. Z nadmiaru naleśników zawsze przygotowuję wersję „na ostro” – z twarogiem, dużą ilością soli i pieprzu, szczypioru i cebuli – zawijam jak krokiety i odsmażam na oleju lub maśle klarowanym. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na naleśniki.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody – gazowanej lub niegazowanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Porada. Dodatek łyżki oleju rzepakowego do ciasta lub roztopionego masła powoduje, że naleśniki smażę na suchej patelni, a ciasto nie przywiera.

PRZYGOTOWANIE:

W misce łączę ze sobą wszystkie składniki.

Składniki na ciasto mieszam przy pomocy rózgi kuchennej. Możesz je także krótko wymieszać mikserem, lecz nie ma takiej potrzeby.
Gotowe ciasto bez grudek odstawiam na 30 minut.

Po tym czasie smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron, na lekko złoty kolor.

Naleśniki podawaj z serem na słodko udekorowane dodatkowo świeżymi owocami lub konfiturą.

Smacznego

Naleśniki

4 odpowiedzi na “Naleśniki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *