Placki z truskawkami

Proste placki z truskawkami na jogurcie to świetny pomysł na ciepłe śniadanie, podwieczorek, a nawet deser. Przepis na ciasto jest uniwersalny i szybki. Ciasto możesz potraktować jako bazę dodając inne świeże owoce, np. maliny, jagody, borówki, wiśnie.., owoce z puszki, a nawet bakalie – rodzynki, suszoną żurawinę. Placki z truskawkami możesz posypać cukrem pudrem, polać miodem, syropem klonowym, podawać z ulubionym dżemem, np. dżemem truskawkowym. Placki z truskawkami to szybki i smaczny pomysł na ciepłe danie dla dzieci o każdej porze dnia. Smakują na ciepło i zimno. Możesz je odgrzać w piekarniku bądź na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placki z truskawkami na jogurcie.

Placki z truskawkami


SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 9-10 truskawek
  • olej do smażenia

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Połącz jajka z jogurtem.

Do miski wbij dwa całe jajka, dodaj 400 g jogurtu naturalnego greckiego. Składniki wymieszaj krótko przy pomocy rózgi kuchennej.

Krok 2. Dodaj resztę składników.

Do masy dodaj dwie łyżki cukru pudru, większą szczyptę soli oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Wsyp pełną szklankę mąki pszennej.

Składniki zamieszaj krótko rózgą do połączenia. Ciasto możesz także wymieszać mikserem.

Krok 4. Przygotuj owoce.

Umyj i oczyść z szypułek truskawki, pokrój w plasterki. Na tę ilość ciasta wystarczy 9-10 większych truskawek.

Krok 5. Smaż placki, podawaj jak lubisz.

Na patelni rozgrzej olej. Wlej go nieco więcej, tak by podczas smażenia placków go nie dolewać (dzięki temu placki nie będą chłonęły tłuszczu).

Nakładaj ciasto wprost na rozgrzaną patelnię. Robię to łyżką formując szybko kształt placuszka.

Placki smaż na średniej mocy palnika. Gdy brzegi ładnie się zarumienią delikatnie wetknij w ciasto po dwa – trzy plasterki truskawki i przekręć je ostrożnie na drugą stronę.

Placuszki smaż na złoty kolor. Druga strona smaży się już szybciej.

Gotowe placuszki z truskawkami odsączaj na papierowym ręczniku.
Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.


Smacznego

Kuchnia Ani

7 odpowiedzi na “Placki z truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *